Ha még nem vetted meg a sonkát, rögtön egy jó tanács: lehetőség szerint puha húsú sonkát válassz, mert a keményebb hús főzés után könnyen száraz maradhat.
Főzés előtt áztassuk be a sonkát hideg vízbe.
Puha húsú sonkánál nem szükséges egész éjszakára, 4–5 óra is elegendő. Ezután cseréljük le a vizet, így szabályozhatjuk a sósságát is.
Aranyszabály:
A sonkát annyi órán át főzzük, ahány kilós.
Tehát 1 kg = 1 óra főzés, 1,5 kg = 1,5 óra, és így tovább.
Ha friss vízbe helyeztük, tegyük a főzőedénybe a következőket:
- 2 fej vöröshagyma, kettévágva
- 5–6 gerezd hámozott fokhagyma
- 3–5 db babérlevél
- néhány szem színes bors
- pár szem borókabogyó
Fontos!
Ne fedjük le az edényt, és ne forraljuk fel a sonkát!
Ahogy a húslevesnél, itt is lassú tűzön, gyöngyöző vízben főzzük, hogy omlós és ízes legyen.
Miután megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni – akár egy éjszakára a hűtőben. Másnapra szépen szeletelhető lesz.
Ne öntsd ki a sonka levét!
A leszűrt sonkalé kincset ér:
- főzhetsz benne tojást vagy tésztát,
- használhatod levesek, főzelékek, vagy egytálételek alapjaként (pl. bableves, lencsefőzelék, burgonyás vagy káposztás ételek).
Ami megmarad, fagyaszd le, jól jöhet később!
Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!
Ez a cikkünk is érdekelhet:
0 92