Élményeket adunk.

Hogyan lesz tökéletes a sonka húsvétkor?

0 92

Ha még nem vetted meg a sonkát, rögtön egy jó tanács: lehetőség szerint puha húsú sonkát válassz, mert a keményebb hús főzés után könnyen száraz maradhat.

Főzés előtt áztassuk be a sonkát hideg vízbe.
Puha húsú sonkánál nem szükséges egész éjszakára, 4–5 óra is elegendő. Ezután cseréljük le a vizet, így szabályozhatjuk a sósságát is.

Aranyszabály:
A sonkát annyi órán át főzzük, ahány kilós.
Tehát 1 kg = 1 óra főzés, 1,5 kg = 1,5 óra, és így tovább.

Ha friss vízbe helyeztük, tegyük a főzőedénybe a következőket:
  • 2 fej vöröshagyma, kettévágva
  • 5–6 gerezd hámozott fokhagyma
  • 3–5 db babérlevél
  • néhány szem színes bors
  • pár szem borókabogyó

Fontos!
Ne fedjük le az edényt, és ne forraljuk fel a sonkát!
Ahogy a húslevesnél, itt is lassú tűzön, gyöngyöző vízben főzzük, hogy omlós és ízes legyen.

Miután megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni – akár egy éjszakára a hűtőben. Másnapra szépen szeletelhető lesz.

sonka

Ne öntsd ki a sonka levét!

A leszűrt sonkalé kincset ér:

  • főzhetsz benne tojást vagy tésztát,
  • használhatod levesekfőzelékek, vagy egytálételek alapjaként (pl. bableves, lencsefőzelék, burgonyás vagy káposztás ételek).
    Ami megmarad, fagyaszd le, jól jöhet később!
Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!
 
Ez a cikkünk is érdekelhet: