Élményeket adunk.

Rick Rubin A kreatív folyamat: Az alkotás, mint életmód

0 243

(#1 New York Times Bestseller)

Nagyon szeretem az elvont dolgokat, művészi mélységeket és magasságokat.  Szeretek meghökkeni, szeretek ráeszmélni és imádom az AHA élményt. Az egyedi nézőpontokat, a szokásostól eltérőt, a nem mindennapit. Kell nekem, mint a levegő, hogy áttranszformáljam magamon és egy kicsit – vagy épp nagyot – eltegyek magamnak belőle. Fontosak továbbá a megállapítások által okozott azonulás élményei, melyek megerősítik a bizonyosságaimat.

Amikor ezt a könyvet megláttam, a könyvesboltban az eleje – mert borítója nincs – azonnal megragadott és nem engedett el. Pedig csupán csak egy egérszürke, borító nélküli, érdes tapintású könyvről beszélünk, amelyen egy nagy üres körben egy kisebb teli kör van ábrázolva. Mint egy kisebb pötty egy nagy körben. A hátulján már csak a nagy üres kör és semmi más. – Vajon a könyv végére eltűnik az egyén, ego, individum és csak a nagy egész megismerése marad, ami mindent mozgat?

Bármit is rejtenek a kemény borítók, látnom kellett, olvasnom kellett és legnagyobb meglepetésemre bárhol nyílt ki a könyv, bármelyik mondatát olvastam, ott húzódott végig egy vonulat a mondandó mögött, egy olyan magasabb rendű igazság, amelyet látunk, érzünk, de kevesek képesek előhívni és általa létezni a mindennapokban.

A szerző Rick Rubin (eredetileg Frederick Jay Rubin) háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer. Rubin világszerte az egyik legbefolyásosabb és legelismertebb producer hírében áll. Az mtv.com szerint „ő az elmúlt húsz év legfontosabb producere“

Rick Rubin mesteri módon segít az embereknek abban, hogy kapcsolatba kerüljenek saját kreativitásuk forrásával. Ebben a csodálatosan könyvben az évek során felgyülemlett bölcsességét osztja meg olvasóival.

„Eredetileg arról akartam írni, hogyan készítsünk minél nagyszerűbb műveket. De végeredményben arról szól a könyv, hogyan éljünk.” – Rick Rubin

Sok híres zenei producer ismertsége arra épül, hogy létrehozott valamiféle karakteres hangzást, amelyet egy adott korszakhoz kötünk. Ellenben Rick Rubin egy közeget teremt meg, amelyben mindenféle műfajban alkotó, mindenféle hagyományba tartozó zenészek képesek arra összpontosítani, pontosan kik is ők, és mit kell nyújtaniuk. Rick rendszeresen segített az előadóknak túllépni saját várakozásaikon, hogy önkéntelenül felszabadítsák a bennük rejlő ártatlanságot, és ez által elkerülhetetlenné váljon a meglepő dolgok születése.

Rubin az évek során ráébredt, mi tesz jót a kreativitásnak és mi nem; felismerte, hogy művésznek lenni nem egyes konkrét teljesítményeken múlik, hanem inkább azon, hogy az ember milyen viszonyt alakít ki a világgal. A művész által bejárható útnak mindannyian nekivághatunk. A kreatív folyamat élményszerű, jótékony tudást tartogat, egy élet munkáját sűríti magába. Megtudhatjuk belőle, miként állítsuk szolgálatunkba a kreativitás pillanatait, perceit, óráit, napjait – azt a felvillanyozott, magasztos állapotot, amelyhez egyre közelebb juthatunk, amely egész életünkre kiterjedhet.

Rövid idézetek a könyvből:

„Keresd azt, amit te észreveszel, de senki más nem lát.”

„Tedd meg, amit megtudsz, azzal, amid van. Nincs szükség többre.”

„Minden keret, módszer vagy címke, amit magadra húzol, épp annyira korlátoz, mint amennyire utat nyit.”

„Amikor valami ötletből valósággá válik, kisebbnek tűnhet, nem e világiból e világi lesz. A képzeletnek nincs határa. A fizikai világnak van. A mű mindkettőben létezik.”

„ A kreativitás forrása:

A mindennel kezdjük:

minden látott,

minden megtett,

minden elgondolt,

minden érzett,

minden elképzelt,

minden elfelejtett,

és minden, ami kimondatlanul

és elgondolatlanul nyugszik bennünk.”

„Amikor a műben van öt hiba, még nincs kész. Amikor nyolc hiba van benne, talán igen.”

„Mit mondunk, mit éneklünk, mit festünk: mi döntjük el. Nem felelünk másnak, csak magának a műnek. A mű a végső szó.”

…..és így tovább…..