Élményeket adunk.

GRILLPARTI A SZABADBAN

Itt az ősz, egyre korábban sötétedik, egyre hűvösebb van. Érdemes kihasználni a jó időt és a napsütést! A grillezés különösen jó elfoglaltság, hiszen akár apró erkélyed, akár hatalmas kerted van, bátran belevághatsz és óriási sikerélményeket szerezhetsz.

0 1 291

Mutatunk néhány receptet, amit biztosan mindenki el tud készíteni, és amivel osztatlan sikert arathat a vendégek körében:

Rablóhús

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm csont nélküli tarja
  • 1 deciliter száraz fehérbor
  • 1 deciliter olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kávéskanál őrölt feketebors
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 2 darab kaliforniai paprika

Elkészítés:

(1.) A húst 3 x 3 centiméteres kockákra vágjuk. (2.) A páchoz a fehérbort, az olívaolajat, a borsot, a római köményt és a majoránnát össze-keverjük egy tálban, hozzáadjuk az egyik felkarikázott lilahagymát és a húst, alaposan összeforgatjuk, és egy éjszakát pihentetjük a hűtőben. (3.) Másnap a kaliforniai paprikákat nagyobb kockákra vágjuk, a maradék lilahagymát felcikkezzük, majd rétegeire szedjük, és a lecsöpögtetett hússal váltakozva szorosan a nyársakra húzzuk, majd a nyársakat megsózzuk – azért nem előbb, mert így a hús puha lesz, nem von ki belőle nedvességet a só. (4.) Többször megforgatva, parázs fölött körülbelül 15–20 perc alatt megsütjük.

Sertéstarja mézes-mustáros pácba

Hozzávalók:

  • 8 nagy szelet, minőségi sertéstarja
  • 3-4 gerezd friss fokhagyma
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kiskanál majoránna
  • lehetőleg friss őrölt borstengeri sóőrölt kömény

Elkészítés:

(1.) A tarját első lépésként mossuk meg, kicsit klopfoljuk ki, majd dörzsöljük be sóval a szeleteket. (2.) A fokhagymát zúzzuk/préseljük össze, és keverjük el a majoránnával, a mustárral, a mézzel, a borssal és az őrölt köménnyel, valamint egy kis olajjal. Ha kész a pácunk, egyenletesen dörzsöljük be vele a szeleteket, és hagyjuk állni 2-3 órát, vagy ha tehetjük, akkor egy éjszakán át. (3.) A szeletek közé helyezhetünk esetleg egy-egy karika hagymát és egy kis szalonnát is, majd másnap fehér parázs felett süssük készre.

Mediterrán saláta

Hozzávalók:

  • 3 darab paradicsom
  • 2 darab paprika
  • 1 darab kígyóuborka
  • 10 dekagramm olajbogyó
  • 200 gramm feta sajt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • görög saláta fűszerkeverék

Elkészítés: 

(1.) Megmossuk a zöldségeket, felkockázzuk őket, majd beletesszük egy nagy tálba. (2.) Elkészítjük az előírás szerint (olívaolaj és víz hozzáadásával) a görög saláta fűszer-keveréket. (3.) Összekeverjük őket, és már tálalható is.