Élményeket adunk.

IFJÚ KLASSZISOK A VÍZES VB-N

Mennyit lát egy úszó Thaiföldből egy háromhetes edzőtábor során, és mire jut ideje a tréningen túl? Többek között erre is válaszolt magazinunknak a két olimpiai bronzérmesünk, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás. Mi több, a budapesti világbajnokságra készülő klasszisok azt is elárulták, hol pihenik ki majd a világverseny megpróbáltatásait.

0 779

Cikkünk készítésének idején javában készült a hazai rendezésű vizes vébére a riói olimpia két bronzérmes úszója, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás. Egyikük felkészülése sem alakult zökkenőmentesen, ám még az utolsó olyan pillanatban sodródtak kisebb bajba, amikor volt lehetőségük korrigálni.

VERSENY HAZAI PÁLYÁN

Az olimpián 200 méter pillangón bronzérmes Kenderesi két hónappal a vb-rajt előtt vállsérülést szenvedett. „Nem vagyok csúcs-formában – ismerte el. – Másfél hétig csak lábtempózni tudtam, mert egy gyulladás volt a vállamban.” Mivel csak lábbal úszott, nem érezte úgy a ritmust, ahogy a felkészülés adott időszakában kellett volna, feszült is volt a rosszkor érkező sérülés miatt. Ráadásul az országos bajnokság előtt három héttel kidőlt, és egy hétig feküdt lázasan, antibiotikumokat szedve.

Az ifjúsági olimpiai bajnok úgy érzi, bár nem túl sok ideje maradt, mégis versenyképes lehet majd a Duna Arénában, ahol abból is erőt meríthet, hogy életében először hazai pályán versenyezhet, mintegy 15 ezer magyar szurkoló előtt.

Tavaly nyáron, Rióban még meglepetésembernek számított, most viszont már ismerik, ami „talán nagyobb felelősség, hiszen már tartok valahol, már vagyok valaki. Ezzel együtt mindig a saját céljaimnak próbálok megfelelni”.

EGZOTIKUS EDZŐTÁBOROK

Kenderesi a nagy erőpróbára többek között két tengerentúli helyszínen készült fel. „Az év elején Mexikóban voltam, amolyan magaslati edzőtáborban, aztán pedig Thaiföldön, még az áprilisi országos bajnokság előtt”. Városnézésről vagy kirándulásról szó sem lehetett, elvégre a mexikói edző-központ „semmihez sem volt közel, az edzésen kívül semmilyen egyéb elfoglaltság nem jöhetett szóba”. Thaiföldért inkább lelkesedik a bajnok, ott „már háromszor voltam, nagyon szép hely, és ezt ki is használtuk. Például volt egy-egy pihenőnap, olyankor lementünk a partra, elköltöttünk ott egy ebédet. Ennyi belefért. Elég kemény lenne, ha három hétig nem lehetne ilyesmit csinálni”.

Kapás Boglárka szintén végigcsinálta a háromhetes thai edzőtábort Phuketen, ahonnan egy szellemes videót posztolt a Facebook-oldalára. „Gondoltam, megmutatom nektek, hogy többnyire mit látok Thaiföldből” – írta, majd egy GoPro kamerás felvételen a medence feneke és az úszónő karcsapásai látszódtak, illetve a két part a levegővételeknél. „Az én ötletem volt, csak úgy jött – árulta el a Szezonnak a 800 méteres gyorsúszás riói bronzérmese. – Nekem is nagyon tetszik az a videó, de csodálkozom, hogy ennyire népszerű lett, mert biztosan sokan csináltak már ilyet. Azért a rengeteg edzés mellett vasárnaponként volt kis időnk kimenni a tengerpartra, ami nagyon jó kikapcsolódás volt. Talán ezért is sikerült kiválóan az ottani alapozás”.

KIKERÜLT A HULLÁMVÖLGYBŐL

Kapás felkészülését nem sérülés hátráltatta, hanem egy kis hullámvölgyön ment keresztül, szinte ugyanabban az időszakban, amikor Kenderesi sérült volt. „Inkább csak kellett egy kicsit pihennem mentálisan” – jegyezte meg.

A 24 éves úszóról egy éve derült ki, hogy laktózérzékeny. Thaiföldön éppen ezért szójatejet ivott, míg itthon a laktózmentes tejet választja. „Kiskorom óta minden reggel tejbepapival kezdek, még viccelődtünk is azzal, hogy ha egyszer olimpiai bajnok leszek, müzlis dobozokon kellene szerepelnem” – árulta el. Majdnem valóra is vált a vicc, csak épp tejjel, Kapást ugyanis a Tej Terméktanács Tejszív kampánya is támogatja.

SENKI SEM VERHETETLEN

A budapesti vébére sajátos célokat tűzött ki. Időben és helyezésben is gondolkodik, de „a legfontosabb, hogy tudjak javítani a saját időmön, és olyan érzéssel szálljak majd ki a medencéből, hogy mindent beleadtam, a szívemet, lelkemet otthagytam, és akkor már nem lehetek csalódott, akárhányadik helyen is végzek”.

Jelenleg Katie Ledecky legyőzhetetlennek tűnik női 800 gyorson, ám Kapás úgy látja, „senki sem verhetetlen, igaz, reálisan nézve nem idén fogják megközelíteni. Ennek ellenére a hosszú távú célom, hogy én legyek a legjobb, ha úgy vesszük, ő az egyetlen ellen-fél, aki még hátravan”.

A vizes vb úszóprogramja július 23-án kezdődik, a férfi 200 pillangó döntőjét 26-án, a női 800 gyorsét 29-én rendezik. A két olimpiai bronzérmes pedig már azt is tudja, mit csinál a vébé után.

MUNKA UTÁN ÉDES A PIHENÉS

Kenderesi Tamás vízközelben marad: évek óta Horvátországba jár pihenni a családdal, ám az Adrián passzív pihenés lesz, „egyetlen normális tempót sem fogok úszni, ezt most megígérhetem”, ezenkívül a fesztiválszezon sem hagy- a hidegen, ha „úgy alakul”, valamelyik zenei edzőtáborba is ellátogat majd. Kapás Boglárka minden télen és nyáron ellátogat az Erdélyben élő édesapjához. A Kolozsvárhoz közeli Ciurila faluból „mindig kipihenten, kisimult arccal jövök haza, ott 12 órát alszom egy nap, és megkapom a kristálytiszta levegőt és a tökéletes csendet, amire szükségem van”.