Élményeket adunk.

Faültetéssel a klímaválság ellen, tüntesd el a karbonlábnyomod, a Climate Action szakembereivel!

0 2 529

Sokat emlegetett téma a klímaváltozás, melynek hatásai egyre jobban érzékelhetőek a mindennapokban. A Climate Action kezdeményezései olyan projektek, amelyek közelebb hozzák az embereket és a cégeket a környezetvédelemhez és a természethez. Csapatuk olyan vezetőkből áll, akik a jövőről felelősen gondolkozó klímatudatos szakemberek. Kónya Ferenccel beszélgettünk, aki a Climate Action Füzéren található LevegőLegelő kezdeményezésnek a tulajdonosa, aki nem klímaszorongó embereket szeretne látni, hanem segíteni szeretne a klímaválság okozta problémákon.

Mesélj, kérlek a Climate Action cégről, konkrétan mivel foglalkoztok?

A Climate Action megálmodója Dr. Gremsperger Gábor, aki végzettsége szerint jogász. A klímavédelem jövőjét a természet digitalizációjban látja, mely elősegíti a klímacélok folyamatos kontrollját. A Climate Action kft. karbonlábnyom eltűntetéssel és zöld stratégia kidolgozással foglalkozik cégek számára. Mint tudjuk, a legtöbb cég működése során van valamilyen károsanyag-kibocsátás, tehát tevékenységük kockázattal jár a klímára.

A Climate Action szakemberei abban tudnak segíteni, hogy teljeskörű szolgáltatást végeznek a karbonsemleges működéshez szükséges állapot eléréséhez. Felmérik az ügyfél tevékenységeit, károsanyag-kibocsátását, segítenek az energia–, károsanyag-, klímakockázat és költségcsökkentési megoldások megtalálásában. Ezeken kívül pedig megoldást kínálnak a károsanyag-kibocsátás ellentételezési lehetőségeire. Készítenek ESG tanulmányt is, amely tájékoztatást ad arról, hogy egy vállalat milyen mértékben tanúsít környezet – és klímabarát magatartást.

Mik ezek a kompenzációs lehetőségek és mit jelent az a kifejezés, hogy karbonlábnyom?

Az „offsetting” a hazai természeti ökoszisztémák, élőhelyek szénmegkötési kapacitásának növelését jelenti. A karbonlábnyom pedig egy mutató, amely meghatározza, hogy egy adott művelet mekkora hatással van a természetre. Többféle módon is számolhatjuk, de a lényeg, hogy minél lejjebb szorítsuk ezt a számot. A mértékegysége x tonna szén-dioxid egyenérték/fő, így nem csak országok, vállalatok, rendezvények, de magánemberek tevékenységeinek éghajlatváltozásra gyakorolt hatását is mérhetjük. 2016-ban egy magánembernek 5,26 tonna volt, ami 2022-re 6,24re nőtt.  Nyilvánvaló, hogy változásra és megoldásokra van szükség.

Hogyan lehet a szénmegkötési kapacitást növelni?

Erdőszerkezet javítással, fák ültetésével legfőképpen.

Hogyan kapcsolódsz a Climate Action céghez? 

Füzéren nőttem fel, a szüleim a mai napig ott élnek. Füzér Zempléni Hegység része. Erdő és élővilág közeli volt az egész gyermekkorom. 17-18 évesen költöztem fel Budapestre. Gáborral, a tulajdonossal egy másik projekt kapcsán találkoztam. Amellett, hogy nagyon jó vele együtt dolgozni, a klímavédelmet mindig is nagyon fontos dolognak tartottam. 

Miről szól a LevegőLegelő projekt?

Családommal rendelkezünk egy 3 hektáros és egy 5 hektáros földterülettel Füzéren, a Füzéri vár lábánál. Mi ezzel a két területtel „szálltunk be” a Climate Action tevékenységébe. Célunk az erdők felújítása, az őshonos fajok visszatelepítése cégek, magánemberek segítségével. A régió egykori gazdag növény és állatvilágának visszahozásával nagymértékben hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez.

Hogyan tudnak a vállalatok ebben segíteni és miért jó nekik?

Mint korábban említettem erdőszerkezet javítással és faültetéssel. Tehát a Climate Action szakembere felméri, hogy mekkora egy adott cég kompenzálni való károsanyag-kibocsátása és ennek megfelelő mennyiségű fát vesz. Mi pedig elültetjük – az én esetemben Füzéren. Mivel ezzel visszaszorítjuk adott társaság karbonlábnyomát, ezzel javulnak a cég mutatói, ami fontos bizonyos pályázatoknál. Az EU döntését illetően pedig hamarosan kb.10-20 000 között lesz azoknak a cégeknek a száma, akiknek kötelezően kell majd ilyen jellegű klímavédelemmel kapcsolatos tevékenységet folytatni. 

Akkor is megéri, ha valamelyik cég hitelt szeretne felvenni, mert jó pontot jelent a minősítéseknél. Vannak olyan finanszírozási lehetőségek, amelyekhez pedig csak így lehet hozzájutni, ha rendelkeznek ezzel a cég által kiállított ESG tanulmánnyal. 

Szeretném megjegyezni, hogy van olyan cég is, aki a gyártás technológiája miatt nem tud váltani környezetbarát csomagolásra, mert a termék és a csomagolás kölcsönhatásba lép egymással és romlik a termék minősége. Mivel nem tudnak említett okok miatt környezettudatosan változtatni, faültetéssel kompenzálhatják ezt a problémát. 

A döntéshozóknak azt is nagyon érdemes átgondolniuk, hogy ha megbíznak egy céget azzal, hogy eltüntessék a karbonlábnyomukat, akkor az a folyamat ellenőrizhető legyen, és tényleg megtörténjen. 

Bármilyen fát lehet ültetni bárhova? Milyen megelőző lépések vannak az ültetés előtt?

Komoly szakértelmet igényel az egész folyamat.  Dr. Koncz Péter ökológus az egyik szakmai vezetőnk.  Az ő véleményére támaszkodva kezdődik el az egész folyamat. Megjelöli, hogy melyek azok a fák, amelyek nem őshonosak adott területen. Azokat el kell távolítani. Péter mondja meg, hogy melyik fajta fák a jók és hány darabot lehet/kell ültetni adott területre. A faültetés hosszútávú dolog. Hozzánk a Korai Juhar, Mezei Juhar, Kocsánytalan Tölgy, Berkenye ültethető. Fontos elkeríteni a frissen ültetett területet, mert jelentős lehet a vadkár. 

Climate Action faültetés

Az élővilággal is szeretnétek foglalkozni, vagy csak az erdőtelepítésre koncentráltok?

Van még egy másik célkitűzésünk is az erdőültetés mellett, élőhely telepítést is szeretnénk végezni ezeken a területeken.  Foltos szalamandrákat és folyami rákokat is szeretnénk visszatelepíteni. A baj, hogy nincsenek a források rendesen kitakarítva, ezért ritkul meg az állatállomány. Nekünk az a nagy szerencsénk, hogy van egy másik területünk is, ahol van egy forrás, amit rendszeresen karbantartunk. Ezt a forrást szeretnénk egy picit felduzzasztani és visszavonzani az állatokat. Érdekességnek számít még az is, hogy talán mi leszünk az országban az egyetlen olyan erdő, ahol farkasok is fognak járni. Füzéren a Zemplénben gyakran megfordulnak, sőt, ha minden igaz már él is ott pár család.

Miért éri meg neked a LevegőLegelő projektet csinálni?

Számomra ez egy örömforrás. Szülőfalum Füzér, ott nőttem fel.  Nagyon szeretem az élővilágot, a természetet. A projekt kapcsán többször hazamegyek, mint egyébként tudnék menni. Füzéri LevegőLegelő

Beszéljünk a számokról. Mennyibe kerül a cégeknek az erdőtelepítés, mennyibe kerül nektek?

Egy fa 2900 Ft/db. Ez nem csak a csemete ára, ebben benne van minden hozzákapcsolódó költség. A Füzéri LevegőLegelő projekt 500 fa értékesítése után tud fizikailag elindulni. Természetesen az anyagi vonzatai miatt. Itt egy több milliós ráfordításról beszélünk első lépésként. Tehát tervező asztalról eladunk 500 fát, ekkor már ennek az ellenértéke segít elkezdeni a munkálatokat. Viszont, ha vadkár történik, például ennek az 500 fának a 30-40 %-át lelegelik, akkor újra kell ültetnünk az egész erdőt.

Mennyi idő kell a telepítésre? Hány százaléka marad életben a fáknak?

Az idő azon múlik, hogy mennyi partnerünk lesz. Mi azt állapítottuk meg, hogy 6000 csemetét tudunk elültetni 1 hektárra. Ebből lehetetlen, hogy mindegyik facsemete felnőjön. Hiszen a természetes kiválasztódási folyamat miatt, kb. 50%, ami teljesen felnő 50-90 év alatt.

Említetted, hogy nem csak erdőket telepítetek, hanem egyben közösségi tér is nyílik ezzel a projekttel. Milyen programokat terveztek?

Füzér 250 fős falu, 20-25 vendégházzal. Családomnak is vannak vendégházai. Az egyik területtől 250 méterre található az egyik ház, a másik földterülettől pedig kb. 700 méterre van a vendégházunk. Nálunk van lehetőség céges összejöveteleket, csapatépítőket szervezni, és természetesen érdemes magánlátogatásokat is szervezni. Szüleim 30-40 éve falusi turizmussal foglalkoznak, hozzájuk mindenki évek óta visszajár a vendégszeretetük miatt. A programokat úgy tervezzük, hogy egy kiadós igazi parasztreggelivel megnyitjuk, majd ellátogatunk a tanösvényre, megnézzük az élővilágot, a szalamandrákat, a sünöket.

Tervezünk, egy igazi erdei vadgyümölcsöst ültetni, ami szintén érdekes látni és kóstolni való lehet a látogatóknak. Délutánra erdőjárással összekötött edukációs túrákat tervezünk. Lesz erdész és ökológus előadás. Nem is gondolnák, hogy mennyire izgalmas dolgokat lehet tanulni felnőtt fejjel a természetről. Aki még nem volt a zempléni hegyekben az biztos, hogy beleszeret és megszereti a természetjárás szépségeit a Füzéri vár lábánál. A mi projektünkkel tehát meglehet mozgatni majd az embereket, ingyenes és autentikus programokkal készülünk, aminek része természetesen Füzér Várának megtekintése is, amiben segédkezik édesapám, aki a 80-as évektől máig óriási erőfeszítésekkel járult hozzá ahhoz, hogy ma egy látogatható műemlékként beszéljünk a Várhegyről.

Füzéri Vár

Magánszemélynek miért éri meg fát vásárolni?

Ha egy magánszemély vesz 500 fát, ugyanúgy jár neki minden. Kiemelt partner lesz, ami olyan előnyökkel is jár, hogy a vendégházakat díjmentesen igénybe tudja venni. Persze nem ezért “éri meg”, de velejárója.

Híres nagyköveteitek vannak, döntően ex-sportolók/sportolók.  Felsorolnál egy párat a teljesség igénye nélkül?

Krizsán Xénia, Tóth Márton, Szivós Márton, Kovács Ferenc Soma, vagy éppen az Év Fogyatékos női Sportolójának választott kivételes tehetség, Ekler Luca.

A teljes lista megtalálható: Climate Action partnerek

A GENESYS OSC meccsein tavaly láthattuk installációitokat. Milyen mértékben vesz részt ebben a projektben az OSC vízilabda klub?

Azt a megállapodást kötöttük az OSC-vel, hogy minden hazai meccsen kint lesz egy gyűjtődobozunk, ahol lehet pénzt adományozni favásárlásra, telepítésre. Utánpótlás meccsekre is tervezünk menni a jövőben, pont azért, hogy a fiatalabb generációk figyelmét is felhívjuk a klímavédelem fontosságára. 

Hol vannak még ilyen projektek országosan?

Ilyen offsetting projektjei a cégnek: Budapesten, Piliscsabán, Pusztavámon, Balatonszemesen, Veszprémben és Füzéren vannak. Tervben van még nagyjából 30 projekt, de azokról majd később…

A Climate Action Kft. részese volt az Atlétikai VB-nek egy nagyon szép gesztussal, elmeséled?

A Climate Action Kft. szereti a fenntarthatóság kérdését a sportra is kiterjeszteni, így Budapesten tavaly augusztusában megrendezett Atlétikai Világbajnokság szervező cégének igazgatójával, Németh Balázzsal és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezérigazgatójával, John Ridgeonnal együttműködve, 40 fát ültettek el Pesterzsébeten, annak tiszteletére, hogy 1983-ban, azaz pontosan 40 éve került megrendezésre az első Atlétikai Világbajnokság. A VB után pedig 2023 db fát ültettünk közösen Újpesten a Farkas erdőbe.

Mik a tapasztalataitok, nyitottak a cégek a kezdeményezésre?

Igen nagyon nyitottak szerencsére. Amikor meghallgatják, hogy miről van szó, akkor mindenki nyitott rá. Hiszen mi nem klímaszorongókat „gyártunk”, hanem lehetőséget kínálunk, hogy picit segítsünk a klímaválság helyzetén. Persze mint mindent, ezt is a nulláról kell építeni, elmagyarázni mindenkinek hogy miért fontos, satöbbi. Persze ezt mi vállaltuk és szeretjük csinálni! 

Kónya Ferenc