Élményeket adunk.

Karikás vagy duzzadt a szemed? Van megoldás. Szépségápolási praktikák cikkünkben.

0 245

Szemeink életünk során folyamatosan fókuszban vannak. Információt szolgáltatnak érdeklődésünkről, árulkodnak energiáinkról és csendesen kommunikálják érzéseinket. Ha észrevesszük magunkon a szem alatti táskákat, akkor a legtöbb embernek az jut az eszébe, hogy kenni kellene rá valamit.

A szem alatti rész mindig a belső működési folyamatainkat tükrözi, ezért elsősorban meg kell vizsgálni, hogy mi az oka a kialakulásának. A tüneti kezelések csak kis mértékű, vagy csak rövid ideig tartó javulást tudnak hozni.
 
A duzzadt, ödémás szemek kialakulásának okai lehetnek:
túlzott sófogyasztás, vízháztartás zavarai, a vese alulműködése, csökkent pajzsmirigyműködés. A hypothyreosis – vagyis pajzsmirigy-alulműködés – következtében a szövetek vizet tartanak vissza, és megjelenik a szem alatti ödéma. Lehet ok a túlzott alkoholfogyasztás, alkati tényezők (hajlam), lelki problémák és allergia.
 

Karikás szemek

A szem körüli sötét karikákat a pangó, oxigénhiányos vér általi elszíneződés okozza.
szemkörnyék ápolás
Kialakulásának okai:
alváshiány
félelem, túlzott stressz
vashiány, vérszegénység
vitaminhiány pl. B12, K vitamin
túlhajszoltság
gyulladásos betegségek, láz
 
Kezelése:
Mivel a szemkörnyék állapota csaknem minden esetben a belső folyamatok tükre, ezért a külső kezelések nem minden esetben hoznak hosszú távú eredményt. Az egészségi és lelki állapotunk kivizsgálása, illetve az életmód változása elengedhetetlen a szemkörnyék állapotának javításához. Ha a szemkörnyék karikásodása vagy vizenyősödése csak átmeneti jellegű, akkor az jelentheti hogy rossz éjszakánk volt, vagy stresszes időszakot élünk, ebben az esetben nincs ok aggodalomra, mert a kiváltó ok megszűnésével a tünetek is megszűnnek. Ha a tünetek hosszú távon jelentkeznek akkor az jelentheti egy-egy betegség jelenlétét, vagy egy tartós lelki probléma meglétét a háttérben.
 
Érdemes ezeket a betegségeket kivizsgáltatni, vagy kizárni, illetve olyan belsőleg ható kezeléseket igénybe venni, ami a szervezetünk energetikai rendszerére közvetlenül hat (meridiánkezelések). Fontos a mozgás, a szabadban való tevékenységek beiktatása, mert ez fokozza a keringést.
 
Változtassunk étkezési szokásainkon, a vitaminhiányt természetes módon sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával pótolhatjuk. Fontos a sok folyadék fogyasztása, mert ezzel élénkítjük a nyirokkeringést, ami segít a szövetek közti felhalmozott folyadék eltávozásának. Sokszor a kialvatlanságnak is köszönhetjük a problémánkat vagy a felborult életritmus, éjszaka – nappal felcserélése okozza a szemkörüli eltéréseket. Az ember élettanilag nappali életmódra teremtetett, a tartós éjszakai aktivitás felborítja a bioritmust, a szervezet nem képes tartósan alkalmazkodni. Ebben az esetben az életmód változás vagy egy kiadós éjszakai alvás is segíthet.
 
Tüneti kezelések:
Idősebb korban egyre vékonyodik a bőr, különösen a szemkörnyék részén. Ezért minden kötőszövetben végbemenő folyamat hangsúlyozottabb a kor előrehaladtával. Itt fontos hogy a szemkörnyék mikrocirkulációját élénkítsük, mert a rossz keringés még beesettebbé teszi a szemet. A különböző hideg-meleg borogatások, kezelések, szem köré ajánlott készítmények jót tesznek a bőrnek.
szemkörnyél ápolás
Még fiatalabb korban érdemes elkezdeni a szemránckrémek használatát, mert akkor nem szárad ki olyan mértékben a bőrfelszín. Sokan csak egyféle krémet használnak az arcukra és a szem köré, de ez nem tesz jót a szem körüli érzékeny bőrnek. Ez a bőr rész csaknem ötször vékonyabb az arcbőrnél és ezáltal sokkal érzékenyebb is. A szem ápoló krémek pedig kifejezetten erre vannak építve más alapanyagokkal és hatóanyagokkal. Lehetőség van külön ödémás szemekre való termékeket vásárolni, ami segít a felesleges nedvesség felszívódásában.
 
A kozmetikai kezeléseknél fontos a hidratálás, a vitaminok bevitele amit a kozmetikus különböző gépi kezelésekkel mélyebb rétegekbe is bejuttat. Különböző gyógynövények is jótékonyan hatnak a szemkörnyékre, ilyen az édesgyökér, borágó, hársfa, szőlőmag és jojobaolaj stb.
 
Az esztétikai kezelésénél válasszunk olyan technológiát, ami sejt újjáépítő (rejuvenáló) hatású, mert ezek a kötőszövet újrastruktúrálódásával a mélyebb rétegekben hatnak és dúsítják a kollagén állományt. Ilyen kezelések pl. a nem-invazív lézerkezelések, IPL, vagy rádiofrekvenciás beavatkozások. Ezek nemcsak a bőr rész állapotát, hanem a ráncképződést is csökkentik.
 
Nagyon jó hatású a hyaluronsav bevitele (tű nélküli mezoterápia), ami ultrahangos, vagy más módszerrel is történhet, rendszeres használata nagymértékben javít a szem alatti bőr állapotán mivel pótolja a kollagén állományt ami a szem alatt nagyon vékony.
szemkörnyék
Fontos hogy a kezelések alkalmával a bőr ne sérüljön, mert az bevérzéseket vagy maradandó károsodást okozhat.
 
Sokan próbálkoznak a szem környék feltöltésével, de ez a legtöbb esetben még rosszabb végeredményt hozhat, mert a hatóanyag (pl.kollagén) nem egyenletes eloszlásával, dudorokat és duzzanatokat képez.