Élményeket adunk.

Az egészséget sokkal könnyebb megőrizni, mint utólag helyreállítani…

0 479

A FunctionalFit Egészségközpont tulajdonosaival, Balogh-Tóth Boglárkával és Balogh Dáviddal beszélgetünk a mozgás fontosságáról.

Több mint tíz éve személyi edzőként dolgoztok, folyamatosan képzitek magatokat. Mikor gondoltatok arra, hogy nem elég már a beosztott szerep és saját vállalkozásba kezdtek?

Bogi: Dávid a Chili Fitnessben szakmai vezető volt már, de mindig is megvolt bennünk a motiváció, hogy többek legyünk. Ott is funkcionális edzőként kezdtünk el dolgozni, mert ez az edzések külön válfaja. Mást képviseltünk, mint a többi szakmabéli, mert az edzés szerintünk életmód, és nem csak gyúrás. Természetesen – nem lenézve a testépítőket, mert sok mindent veszünk onnan is -, de a mi edzésformánk inkább az “eddz okosan” kategória. Arra gondolok, hogy sokaknak nem való a testépítés. Akik hozzánk jöttek, mindig panaszkodtak valamiféle fájdalomra: “régóta nem edzettem, fáj a bal térdem”, “nem tudom a plank-et tartani, mert fáj a könyököm”. Ekkor kezdtünk el gondolkodni arról, hogyan tovább. 

Ma Magyarországon nagyon éles határ van az edző és a gyógytornász között. A gyógytornász összerakja a beteget, megjavítja a problémát, majd elengedi a páciens kezét, aki nem tudja, mit edzhet és mit nem, mitől nem fog újra előjönni a problémája. Az edzők még tíz évvel ezelőtt nem tanultak rehabilitációt, mára már szerencsére vannak ilyen képzések. Próbáltuk különböző oldalról tágítani a tudásunkat. Így jött a gondolat, hogy van az a kompetencia határ gyógytornász és edző között, amit nem szeretnénk és nem is szabad átlépni, tehát dolgozzunk együtt egy gyógytornásszal! 

Megismertünk egy gyógytornászt, megkezdtük a közös munkát, de nem volt saját helyünk. Amihez nem kellett fehérneműs vizsgálat, azt megoldottuk, az állapotfelmérés során, ha kiderült valami – ami nem edzői kompetencia -, akkor kikértük a gyógytornász véleményét. Aztán megfogalmazódott a gondolat, hogy ennél legyünk többek, ne csak edzők és gyógytornászok külön-külön, hanem dolgozzunk csapatban.

Mi az eredeti szakmátok? 

Bogi: Építőmérnök. Ott is fel kell építeni valamit (nevet). Ha nem jó az alap, akkor hiába minden. 

Dávid: Én több egyetemet hagytam ott, mert nem azt tanultam, ami igazán érdekelt. Aztán megtaláltam a hivatásom.

A funkcionális edzésen mi történik? Mi a különbség a konditermi mozgás és e között?

Dávid: Fura kifejezés a funkcionális edzés, mert egy testépítőnek a konditeremben végzett edzése lesz a “funkcionális”. A mi funkcionális edzés fogalmunk a holisztikus szemléletű edzés: az illető egész lényét és életvitelét vesszük alapul. Egy teljes testét átmozgató edzésprogram ez, ami mindenkinek más és más lesz. Például ha neked fáj a derekad, mert ülőmunkát végzel, akkor azzal fogunk foglalkozni, hogy az ülő életmódot kompenzáljuk, ha valaki egész nap áll, akkor azt vesszük alapul. 

Számotokra nagyon fontos az edukáció; nem csak hogy ti – edzőként – tanuljátok, hanem azok is, akiket edzetek. Gondolok itt a bemelegítés és nyújtás fontosságára, vagy hogy ha fáj valami, akkor keresd fel a szakembert!

Bogi: Mi gyógytornászokkal együttműködve készítettünk egy bemelegítés sort, illetve nyújtást és hengerezést is. Minden edzést úgy kezdünk, hogy a vendégeknek megtanítjuk az alap bemelegítő sort, ami mobilizáció és dinamikus nyújtás egyben, más néven modern szemléletű bemelegítés. Az edzés elején és végén is meg tudják csinálni, önállóan is elvégezhetik, nemcsak az edzés részeként. A vendégeink ezt megkapják videón is. Ha reggel végzik el a mobilizációt, akkor aktiválják az izmaikat, ráhangolódnak az izmok a napi terhelésre. Ha este végzik el, akkor pedig stressz levezetésként működik, “helyre teszi” a testet. Ülőmunkát végzőknek különösen jó lehet ez a 10 perces torna. Mozogni tanítjuk az embereket.

A gyerekektől idősebb korosztályig mindenki jár hozzátok. Milyen típusú óráitok vannak?

Dávid: A funkcionális szemléletet követjük az edzésekben és a gyógytornákban is. Minden szakmailag igényes  gyógytornász tudja, hogy egy vállsérülés nem csak a vállból adódhat. Mi ugyanígy vagyunk az edzésekkel: alapvetően nem kezeljük külön az izomcsoportokat, teljes testes edzéseket tartunk, de próbálunk változatosan foglalkozásokat tartani, főleg azoknak, akik hetente többször itt velünk edzenek. Amiatt, hogy teljes egészként kezeljük a testet, könnyebb alkalmazkodni minden korosztályhoz. Szerencsére jól megértjük magunkat a gyerekekkel, szeretnek idejárni. Sok edzőhöz járnak tizenévesek, már itt megmutatkozik a szülők felelőssége az edzőválasztást illetően. 

A mi edzéseink nem sportág specifikusak. Aki nem találta meg a maga sportját, az is jár hozzánk. Jópár sportolónk van, aki kiegészítésként használja a mi programjainkat. Minden sportágban szükség van a megfelelő, stabil és erős alapokra. Pl. hiába szeretne valaki jobban szerválni teniszben, ha nincs hozzá meg a megfelelő váll mobilitása, vagy jól működő core izmai… Preventív szemlélettel dolgozunk, a gerinc egészsége a fő szempont. Óráink között az alábbiakat találhatjátok meg: funkcionális köredzés, pilates, refomer pilates, jóga, baba-mama szülés utáni rehab, kismama torna, sportos gyógytorna, gerinctorna, core-stabilizációs tréning, erősítés futóknak…

Milyen eszközököt alkalmaztok?

Dávid: Kötött pályán vezetett mozgást nem használunk (amikor egy gépben csak egy adott pályán mozog a test, pl. bicepszező, vállból nyomó stb. kondi gépek). Nem mindenkinek jó anatómiailag ugyanaz. Szabad súlyokkal, saját testsúllyal, kábeles gépekkel, elasztikus ellenállásokkal, kettlebellekkel, egyensúlyi eszközökkel dolgozunk. Mindez azt segíti elő, hogy személyre szabva tudjuk a feladatokat adni a maximális prevenciót figyelembe véve.

Mi történik az első edzés előtt?

Bogi: Ha személyi edzésre jelentkezik valaki, akkor beszélek vele telefonon. Ez egy pár perces konzultáció, mely során az előzmények és célok tekintetében már tudni fogom, kit ajánlok neki állapotfelmérésre, gyógytornászt vagy edzőt és ezen belül is milyen személyiséggel rendelkezőt. Nem mindenkinek való hajtós vagy éppen engedékeny edző például. Itt tényleg mindenki megtalálja az edzőjét és az edzését! Ezután már a szakemberrel történik egy konzultáció, hogy kialakuljon a személyes kapcsolat. Az állapotfelmérés során pedig videót is készítünk bizonyos gyakorlatokról, amit otthon is el tudnak végezni, segítve ezzel a fejlődést. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal, milyen gyakorlatokat végezhetnek és mit nem.

Miért válasszanak a sportolni vágyók titeket?

Bogi: Minden egy helyen: gyógytorna, edzés és az elmondottak mellé még a gyógymasszázs is bejön, ami nagyban hozzájárul a gyógyulási folyamatokhoz, vagy éppen a stresszkezeléshez. Van egy konduktív mozgásfejlesztőnk is, aki újszülött kortól segít a babáknak és szüleiknek az idegrendszeri fejlődésben, vagy a prevencióban. Eléggé széles a szakember spektrum, ebben egyedülállóak vagyunk. Sosem volt még olyan, hogy valakinek nem tudtunk segíteni. 

Mit tanácsoltok annak, aki elkezdené a sportolást, de nem tudja, hogyan? Hogyan kezdesz motiválni valakit?

Dávid: Fontos lenne, hogy olyan mozgásformát találjon, amiben örömét leli. Sok vendégünk évekig, évtizedekig semmit nem csinált, most pedig hetente többször jár hozzánk. Olyan edzőre van szüksége, akivel megvan a közös hang. Ahogy Bogi is mondta, ha beszél az új vendéggel, leszűri, hogy melyik edzőt fogja neki ajánlani. És neki tényleg mindig bejön!

Bogi: Jólesik azt mondani, hogy ez engem igazol, amit Dávid mond. Amikor valaki úgy jön ide, hogy utál sportolni, majd rendszeres vendég lesz, az meg különösen jólesik. Sok edzőnek nagyon régi vendégei vannak. Ezekből a kapcsolatokból barátságok is kialakultak itt az edző és edzett között, vagy a vendégek között. Szuper kis közösséget hoztunk létre, ahol mindig van újnak hely.