Élményeket adunk.

Hanoch Levin: KRUM – Pesti Színház

0 341

„Krum külföldről tér haza. Nem keresett pénzt, nem lett boldog, nem ismert meg senkit, nem jutott előre, nem hozott semmit, nem szerzett semmit.” Hanoch Levin már a kezdésnél “lenullázza”  a főszereplőt Krumot, felteszi a kérdést is egyben: Meg kell-e felelni a társadalom által támasztott követelményeknek?

Az 1975-ben íródott dráma ősbemutatója, a Pesti színházban október 7-től látható.

Irónikus, szarkasztikus, tragikomikus, tragikus, kiábrándult, motiválatlan, jelzőkkel tudom csak illetni, mert az egyik pillanatban nevetünk a másikban meg sírunk. Nevetünk a saját sorsunkon, vagy a másik nyomorán, sírunk a szülők, a társadalom és a szokások által ránk szabadított nyomasztó elvárások sokaságán: vedd el feleségül, menj férjhez, szülj gyereket, dolgozz, keress sok pénzt, legyél boldog! Krum küzd ez ellen, de közben mégis szeretné a boldog és kielégítő életet, de ez kilátástalannak tűnik, mivel kicsit lusta is és motiválatlan, várja, hogy történik valami jobb és szebb ebben az életben. A háttérben pedig az édesanyja szavai hallatszanak a folyamatos elégedetlenséggel, türelmetlenséggel és az apjához való hasonlítgatással.

Nem gondoltam volna, hogy a 48 évvel ezelőtt íródott mű, ennyire aktuális és elgondolkodtató tud lenni a mai világban. Zseniális színházi darab, amelyhez  ismert és elismert színészek adják a nevüket. A világítástervező és díszlettervező mindehhez, pedig egy olyan látványt biztosított, amit még hozzáadott értékként az előadás javára felírnék.

Rendező: Valló Péter

Világítástervező: Csontos Balázs

Díszlettervező: Horváth Jenny

Szereplők:

Krum – Wunderlich József

Anya – Nagy-Kálózy Eszter

Gloomer – Ötvös András

Trudy – Szilágyi Csenge

Felicia – Hegyi Barbara

Dolce – Seress Zoltán

Doopa – Márkus Luca

Below – Ertl Zsombor

Silenti – Kövesi Zsombor

Bertoldo – Brasch Bence

Tweety – Gál Réka Ágota e.h.

Dr. Sheboygan – Hirtling István

Ápoló, Vőlegény, Temetőszolga – Kukovecz Ákos e.h.

Pincérlány, Menyasszony, Ápolónő – Bukovszky Orsolya e.h. 

 

Wunderlich József ajánlója a darabhoz:

https://www.youtube.com/watch?v=WPLc7K5LtEQ&ab_channel=V%C3%ADgsz%C3%ADnh%C3%A1z