Élményeket adunk.

A sötétség vándorai: Börtönök

0 912

A sötétség vándorai címmel indítunk új cikksorozatot a sötét vonzerők jegyében. Sorozatunk részeiben rossz emlékeket hordozó, halálhoz, katasztrófához, vagy más sötét témákhoz kötődő helyeket, népszerű idegenforgalmi látványosságokat mutatunk be.

Vajon mi motiválja azokat, akiket a tragédiák vonzanak?

A sötét turizmus nem új jelenség, de az elmúlt évtizedben egyre népszerűbbé vált. Virágzásának oka sokrétű: Manapság gyakorlatilag bármihez hozzáférhetünk az interneten. Ingerküszöbünk magasabb, és nem sokkolnak azok a dolgok, amelyek szüleinket még megbotránkoztatták. A szenzációhajhászásnak köszönhetően egyre többen látogatnak el ilyen helyszínekre, ezáltal szép lassan becsatornázódik a globális turizmusiparba.

Az emberek egy része szeret a „normálison túli világba” bepillantani, kilépni a komfortzónából, felülni az érzelmi hullámvasútra. E helyszínek pedig szélsőséges érzelmeket válthatnak ki belőlük, amik talán hozzájárulhatnak a személyiségük, identitásuk fejlődéséhez.

De hol van a határvonal az egészséges kíváncsiság és a kegyeletsértés között?

Fedezzük fel együtt a világ legsötétebb turistacélpontjait!

Hanoi Hilton – Vietnám

A Hoa Loa (jelentése „tüzes kazán”. Ennek nyomán sokan csak „Hell Hole” („pokoli lyuk”) néven emlegették) börtönt eredetileg a franciák építették a vietnami foglyok számára. Mostoha körülmények vártak a fogvatartottakra: akár több évre magánzárkában tartották őket, volt kínzás, napokra kellemetlen testhelyzetbe kényszerítve volt itt is. Néhány ismert ember arengeteg fogoly közül, mint például John McCain szenátor, James Stockdale és Bud Day. A háború végeztével végül hazaengedték az itt tartott több száz amerikai foglyot. 1999-ben Hanoiban megnyitották a Hilton Hanoi Opera Hotelt.

Tuol Sleng (Népirtás múzeuma) – Kambodzsa

A kambodzsai vörös khmerek egykori legnagyobb kínzó- és vallatóközpontja valószínűleg a világ egyik leghorrorisztikusabb börtöne volt. Az intézményben rettenetes fogvatartási viszonyok uralkodtak. A központi bizottság börtönébe 1976 és 1979 között legalább 20 ezren kerültek, mindössze hét rab volt, aki megmenekült a haláltól. Ma múzeumként működik, a Khmer vörös rezsim kambodzsai áldozatainak emlékére.

Ördög-sziget – Francia Guayana

A szárazföldön, a tengerpart mellett működött a történelem egyik leghírhedtebb börtönkomplexuma. A parttól nem messze, egy apró szigeten is tartottak fogva rabokat. Az elítéltek csak „zöld pokolnak” hívták. Ide vitték át a legszörnyűbb bűnözőket, politikai foglyokat, gyilkosokat – akik a magányba és az elszigeteltségbe gyakran belebolondultak. Magas volt a halálozási ráta az embertelen munkakörülmények, az egészségtelen állapotok, a különböző trópusi betegségek és nem utolsó sorban a gyilkosságok miatt is.

A sziget egykori foglya,  Henri Charrière, a Pillangó, aki regényben írta meg életét. Az Ördög-szigetet szigorúan őrzött hajókkal lehetett megközelíteni, ahonnan a szökés elvileg lehetetlen volt. Neki mégis sikerült, és új életet kezdett Venezuelában. A Pillangó-Szökéseim a pokolból című regényből 1973-ban film is készült, Steve McQueen és Dustin Hoffman főszereplésével.

A büntetőtelep ma elhagyatottan áll, ám bizonyos épületei nyitva vannak a borzongásra vágyó látogatók előtt. Ám a mellette lévő Ördög-sziget, ma is tiltott terület az emberek számára.

San Quentin, Kalifornia

245 hektáros területen, közvetlenül az óceánparton fekvő, Kalifornia legrégebbi börtöne, az állam egyetlen halálos kamrája. A látogatók megismerkedhetnek a fegyencek mindennapjaival, a börtön biztonsági rendszerével, valamint az épületszárnyakkal.

A legnagyobb érdeklődés a halálsoron található cellák iránt mutatkozik, de legalább ilyen népszerű a gázkamra is. Az ide látogatók csak szigorú feltételek mellett és kizárólag saját felelősségükre léphetnek a börtön területére. Az érdeklődőknek minden személyes adatát bekérik legalább fél évvel a tervezett látogatás előtt. Ha valaki nem az előírásnak megfelelően öltözött, vagyis bármi olyan mintát, feliratot, színt vagy fazont visel aznap, ami izgatólag hat a rabokra, attól megtagadhatják a belépést, még akkor is, ha már befizette a belépődíjat.

Itt született meg a börtönkoncert műfaja. Johnny Cash volt az első, aki itt koncertezett, őt követte BB King, Carl Perkins, és a Metallica.

Fort Mitchel erőd – Írország

Spike-szigeten egészen 2004-ig egy börtön üzemelt. A 6. századtól kezdődően szerzetesek éltek itt, majd a 18. században katonai bázissá alakították. A 19. század közepére egy 10 hektáros erődöt építettek. A csúcsidőben 2300 lakója volt, amivel a világ legnagyobb börtöne volt. Ír Alcatraznak is nevezik, mivel a szigetet csak csónakkal lehet megközelíteni. A bátor látogatók éjszakai túrára is jelentkezhetnek, kipróbálhatják a magánzárkát, és megnézhetik a büntetőrészleget, amelyet valaha Írország poklának nevezte.

Cebu, Fülöp-szigetek

A szigetország közepén elhelyezkedő Cebu Cityben népszerű turistalátványosság a helyi börtön. Az elítéltek ugyanis időről-időre táncelőadással készülnek a turisták és a hírességek fogadására.

Az ötletet a kötelező, közös reggeli torna adta. Az előadásokra belépő nincs, mindenki annyit dob be adományként, amennyit jónak lát.

Számos, óriási sikert arató produkció köthető hozzájuk. Ilyen például a Michael Jackson tiszteletére előadott Thriller.