Élményeket adunk.

EZERARCÚ – Hajós Zsuzsa: „én nagyon szeretnék Mikkamakka lenni…”

0 61

2024. február 21-én tartja a Pesti Magyar Színház az EZERARCÚ című legújabb komplex színházi nevelési előadásának premierjét. Az előadás író-rendezője, Hajós Zsuzsa.

A történet kerete egy road-movie, melyben mindenki a Hétfejű Tündérhez készülődik, hisz mindenkinek vágyai, kívánságai, megoldandó problémái vannak. Lázár Ervin mesehőseivel együtt kalandozunk külső és belső világokban, és keressük a választ saját és közösségünk égető kérdéseire. A Magyar Színház legújabb előadása a 2-5. korosztályt célozza, melynek megszólítása ebben színházi formában mindeddig hiányzott palettánkról.

Az előadás aktualitásáról, születéséről, karakterekről és a mondanivalóról beszélgettünk a darab író-rendezőjével, Hajós Zsuzsával.

Aki még sosem találkozott ezzel a műfajjal, hogy „komplex színházi nevelési előadás”, – mit mondanál róla?

Ez egy olyan színházi műfaj, ahol a nézők alkotóvá válnak, és közösen építjük fel a történetet, ezáltal az előadást is. Erős struktúrával, fikcióval és témával készülünk, amibe bátran beléphetnek a résztvevők, és beletehetik tapasztalataikat, gondolataikat, dúsíthatják vagy akár különféle irányokba terelhetik a sztorit. Így minden alkalommal más előadás születik még akkor is, ha az alkotók által kínált kereteket nem lépjük át. A mi előadásunkban hárman indulnak különféle beilleszkedési nehézségük megoldására a Hétfejű Tündérhez, de hatan fognak odaérni, és hogy ki lesz a három útitárs, és hogy az úton milyen kalandokba keverednek, az a résztvevőkön múlik majd.

Hajós Zsuzsa - Ezerarcú

Milyen kérdéseket jár körül az Ezerarcú előadás?

Az Ezerarcúban olyan hősöket alkottunk, akik az önmaguk megismerésének útján megoldhatatlannak látszó problémába ütköznek. Ennek általában valamiféle beilleszkedési nehézség a következménye: másnak látják magukat, mint a közösségük többi tagját, vagy úgy gondolják, hogy a többiek látják másnak őket, mint amilyenek valójában. Ilyen típusú problémával valamennyien többször is szembesülünk életünk során, így érdemesnek látszik kicsit belemenni ebbe a kérdéskörbe fiatal résztvevőinkkel.

Miért izgalmas számodra a Lázár Ervin univerzum? /Melyik történetek ihlették az előadást?

Lázár Ervin érdemben tud párbeszédet folytatni a gyerekekkel. Meséiben és novelláiban is partnerként tekint rájuk. Nem gügyög velük, hanem a világ legfontosabb kérdéseiről folytat velük párbeszédet. Nem tanítja őket, hanem megvitatja velük a felmerülő problémákat, tanul tőlük. A hétköznapit úgy emeli a mesei birodalomba, hogy a világot hirtelen csodálatosnak, színesnek látom, és kedvem támad minden kis bugyrát felfedezni. Felnőtt fejjel is szívesen olvasom. Az Ezerarcú A Hétfejű Tündér című meséből indult el, de tartalmaz elemeket a Bab Berci, a Négyszögletű Kerekerdő és a Szegény Dzsoni és Árnika univerzumából is. Sőt, egy Simf-szerű alak is megjelenik, akivel a novellákban találkozhatunk. Reményeink szerint Lázár Ervin szellemisége áthatja a történetet. Még szójátékokat is gyártottunk.

Hajós Zsuzsa - Ezerarcú

+1 Ki lennél a Lázár Ervin figurák közül?

Ó, hát én nagyon szeretnék Mikkamakka lenni, de ahhoz még bölcsülnöm kell kicsit. Egyelőre Östör király vagyok. Talán.