Élményeket adunk.

Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja A vágy villamosában!

0 60

„Lehet, hogy Blanche már gyerekkorában más volt, mint a többiek? Lehet, hogy az ő idegrendszere érzékenyebb az átlagnál, ezért nem tud úgy működni, ahogyan kell, vagy maga a világ olyan, hogy egyszerűen nem lehet normálisan léteznie benne senkinek?” – ezeket a kérdéseket járja körül Ördög Tamás rendező a hétvégén a Budaörsi Latinovits Színházban bemutatott A vágy villamosa című előadásban, amelyben Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.     

Tennessee Williams világhírű színdarabjában Blanche DuBois, az állás nélkül maradt irodalomtanár nővéréhez, Stellához és annak férjéhez, Stanley Kowalskihoz költözik New Orleans szegénynegyedébe egy fülledt, kétszobás lakásba. A fiatal pár gyereket vár. Blanche és Stanley rögtön összetűzésbe kerülnek, mert Blanche kikéri magának a férfi udvariatlan és agresszív viselkedését, Stanley pedig cserébe csalónak tartja a sógornőjét, és nyomozni kezd utána. Blanche megismerkedik Stanley egyik kártyapartnerével, Mitch-csel, és romantikus kapcsolat alakul ki köztük, ám amikor Stanley elmond Mitch-nek mindent, amit Blanche-ról megtudott, az olyan terhelő, hogy Mitch lemond a szerelméről.

Takács Katalin - A vágy villamosa

„Régóta izgatott ez a nagyon erős és nagyon jól megírt történet a maga komplexitásával, szereplői nehezen megfejthető, elsőre nehezen megérthető motivációival. Engem az a kérdés érdekelt a leginkább ebben az anyagban, hogy ki a beteg: az egyén vagy a világ. Hogy túl lehet-e élni ép ésszel a pusztító környezetet, vagy neked is olyanná kell válnod, amilyenek ők, ha meg akarsz maradni. Vajon Blanche egy emelkedett lélek, egy örök kívülálló, vagy egy gyenge alkoholista csupán? Bűnös vagy ártatlan? Egyedi eset az övé, vagy mindaz, ami vele történik, kortünet, annak a következménye, hogy a világ, amiben élünk, élhetetlenül rossz?” – osztotta meg velünk Ördög Tamás rendező még a próbák során. A népszerű Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője először, de minden bizonnyal nem utoljára rendezett Budaörsön.

„Egy színészről sok mindent, szinte bármit el lehet mondani. Minket állandóan lájkolnak. Így, úgy, amúgy. Engem ez már nem érdekel. Én már nem akarok megugrani semmit. Az izgat, mit tudok kihozni a karakteremből. Mi az, ami megpecsételte a sorsát? Mi az, ami beleégett? Milyen magasságból csúszik mennyire mélyre? Összeomlik, nem omlik össze, erős vagy gyenge, zavart vagy nem, majd kiderül. Blanche olyan lesz, amilyennek a rendező formálja, plusz amilyen én vagyok. Mindenki otthagyja a kézjegyét ebben a szerepben. Kongó szívét próbálja megtölteni, áll a szövegben. Megélt egy hatalmas szerelmet, ami később kifordította önmagából. Óriási lángolás volt, ami kegyetlen ütéssel végződött. Ebből indul ki nála minden.” – mondta el egy interjúban (Best Magazin) néhány héttel A vágy villamosa bemutatója előtt Takács Katalin, aki azt is elárulta, hogy Blanche DuBois-val egy régi, titkos – de már soha nem megvalósulni látszó – szerepálma teljesült. 

Takács Katalin - A vágy villamosa

A vágy villamosában a két főszereplő, Takács Katalin és Rába Roland mellett Bohoczki Sára, Ilyés Róbert, Páder Petra, Fröhlich Kristóf, Sas Zoltán, Juhász Vince és Bregyán Péter látható. Az előadás Hamvay Kornél fordítása alapján készült Németh Nikolett dramaturgi közreműködésével. A díszlettervező Izsák Lili, a jelmeztervező Kiss-Végh Emőke, a koreográfus pedig Mezei Bence volt. 

Fotós: Borovi Dániel 

Színlap és jegyvásárlás: https://latinovitsszinhaz.eu/eloadas/a-vagy-villamosa
Youtube-videók: