Élményeket adunk.

Vígszínház – 40 éves a Játszd újra, Sam! Kern Andrással

0 171

40 éves a Játszd újra, Sam! – Kern András 40 éve látható Allan Felix szerepében

Woody Allen romantikus vígjátékát, a Játszd újra, Sam!-et 1983 novemberében mutatták be a Vígszínházban Valló Péter rendezésében. Kern András harmincöt évesen lépett először színpadra Allan Felix szerepében, november 7-én, a 40 éves jubileumi előadáson pedig már 523. alkalommal látható a szerelmet kereső filmkritikusként. Kivételes színháztörténeti esemény, hogy egy prózai darab ilyen hosszú időn keresztül, töretlen sikerrel szerepeljen egy színház repertoárján, ugyanazzal a színésszel a főszerepben.

Allan Felix, a Játszd újra, Sam! főszereplője ugyanaz a gátlásos, esetlen, szemüveges, neurotikus, New York-i művész-értelmiségi, aki Woody Allen filmjeiben újra és újra feltűnik. Zsákutcába került az életével; felesége otthagyta, egyedül ül feldúlt manhattani lakásában és kudarcainak okairól töpreng. Fantáziaképeiben mindegyre feltűnik a nagy színész, a kemény, férfias hősöket alakító Humphrey Bogart, és Felix mindegyre tőle akarja megtudni a sikeres férfiélet titkát.

Kern András, Vígszínház: Játszd újra Sam!Forrás: Gordon Eszter

Valló Péter és Kern András 1983 nyarán a Balatonon kezdett el foglalkozni a darabbal. A szövegkönyvbe sok mindent átemeltek Woody Allen más filmjeiből, főleg az Annie Hall-ból, valamint beletettek írás közben improvizált „woodyallenes” mondatokat is. „Egy Andrásnak való színdarabot kerestem. Mivel mindketten Woody Allen nagy rajongóivá szegődtünk, örültem, amikor a kezembe került ez az írás” – mesélte Valló Péter, aki szerint a 40 éves siker annak köszönhető, hogy a szerep tökéletesen beletalált Kern András karakterébe.

„Egy időben mindig azt mondták, én vagyok a magyar Woody Allen. Ilyenkor mindig arra gondoltam, milyen kár, hogy nem ő az amerikai Kern András! Egyébként ezt az előadást még mindig úgy szeretem, mintha tegnap lett volna a bemutatója. Pedig amikor először elolvastam, nem is tetszett annyira. Azt hittem, egy egyszerű vígjáték. Azonban amikor elkezdtük próbálni, rájöttem, egy egész nemzedék életérzését, filozófiáját, bánatát, fájdalmát mutatja meg egy nagyon egyszerű történeten keresztül. És ez jó! A jó darabokat pedig bármeddig szereti játszani az ember!” – emeli ki Kern András.

Érdekesség, hogy a vígszínházi bemutató 1983. november 12-re volt kitűzve, amit az akkori hagyományoknak megfelelően 11-én megelőzött volna egy előadás. November 7-én azonban betegség miatt elmaradt az Amerikai Elektra, helyette pedig a Játszd újra, Sam! került műsorra, ugyanis addigra végeztek a próbafolyamattal. A bemutatón Lindaként Halász Judit lépett színpadra, aki több mint másfél évtizedig játszotta a szerepet, azóta pedig – több mint két évtizede –, Hegyi Barbara alakítja Allan legjobb barátjának feleségét. Kovács Nóra pedig már 38 éve játssza Sharon Lake karakterét.

Játszd újra Sam!Forrás: Zih Zsolt

A Játszd újra, Sam! 2009 októberétől a Pesti Színházban látható. A négy évtized alatt közel 450 ezer néző látta az előadást.

A Játszd újra, Sam szereplői és alkotói az elmúlt 40 évben

Woody Allen

JÁTSZD ÚJRA, SAM!

romantikus vígjáték két részben

fordította: Földényi F. László

Allan Felix Kern András

Nancy Egri Márta

Pápai Erika

Igó Éva

Balázsovits Edit

Dick Christie Balázs Péter

Sipos András

Epres Attila

Kerekes József

Hevér Gábor

Kőszegi Ákos

Linda Christie Halász Judit

Hegyi Barbara

Sharon Lake Simon Mari

Kovács Nóra

további szereplők: Ábrahám Edit, Alberti Zsófi, Bach Kata, Bacsa Ildikó, Bata Éva, Berkes Kornélia, Buza Tímea, Cseh Judit, Csonka Tünde, Danis Lídia, Détár Enikő, Dobó Enikő, Farkas Krisztina, Földesi Judit, Gidró Katalin, Götz Anna, Halász Judit, Haumann Petra, Holecskó Orsolya, Holl Zsuzsa, Hullan Zsuzsa, Jónás Judit, Klein Kinga, Kopek Janka, Kovács Martina, Légrády Gabriella, Liptai Claudia, Makay Ágnes, Malek Andrea, Mics Ildikó, Náray Erika, Nyírő Bea, Olasz Ági, Péter Kata, Pribelszky Katalin, Prókai Annamária, Puzsa Patrícia, Réti Nóra, Román Judit, Sáfár Mónika, Sajgál Erika, Szabó Gabi, Szepesi Klára, Sztankovics Ágnes, Sztárek Andrea, T. Katona Ági, Tarr Judit, Topai Éva, Vasvári Emese, Waskovics Andrea, Zsila Judit

díszlettervező: Éberwein Róbert jelmeztervező: Jánoskúti Márta

az előadás zenei anyagát összeállította: Seregély István

ügyelő: Kiss Péter, Kuti László, Kabai Márta, Tóth Péter, Kormányosi Miklós

súgó: Ba Éva, Jánoska Zsuzsa, Sugár László, Gál Tünde, Zsolnay Andrea, Apjok Rodica, Jároli Helga

rendezőasszisztens: Juhász Sándor, Kovács Erzsi, Eichner András, Kabai Márta, Várnai Ildikó, Kuti László, Egyed Mónika, Szládek Kata

rendező: Valló Péter

bemutató: 1983. november 7., Vígszínház

2009. október 5-től a Pesti Színház repertoárján

További információ: https://www.vigszinhaz.hu/Jatszd_ujra_Sam

Játszd Újra Sam!

Forrás: Keleti Éva