Élményeket adunk.

Natúr élet: Ehető virágok

0 888

Ki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás. Ezzel a gondolattal teljesen azonosulni tudok.

Virágokkal díszített ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető torták, jégkockákba fagyasztott bájos ibolyákkal díszített gyümölcslevek vagy gyermekláncfűvel ízesített tavaszi leves?! A virágok közt annyi szín, pompa, és illat csalogat bennünket, hogy kedvünk támad beleharapni.

A friss virág a legolcsóbb és mégis talán a legkülönlegesebb módja annak, hogy igazi gasztronómiai csodákat készíthetünk otthonunkban. Az emberek az ősi időktől fogva fogyasztják az ehető virágokat. Ehető vad- és termesztett virágok tucatjai léteznek. Érdemes minél többet és minél változatosabb formában kipróbálni őket, hiszen minden virágnak más íze van.

FONTOS!

  • VIRÁGPORRA ÉRZÉKENY SZEMÉLYEKNEK EGYÁLTALÁN NEM AJÁNLOTT A FOGYASZTÁSUK.
  • Bármilyen szépek és színesek is a virágok, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy növény felismerését illetően, forduljunk szakemberhez.
  • Kerüljük a közút mellől, városi parkokból, illetve virágkereskedőtől szerzett virágok felhasználását, mert azokat vegyi anyagokkal kezelték.
  • Ha mód van rá, akkor olyan virágokat együnk, amit mi magunk termesztettünk, vagy tudjuk, hogy honnan származik.
  • Mindig szedjük le a szirmokat a csészelevelekről, tisztítsuk meg, mielőtt a tányérunkra tesszük.

Az alábbi növényeknek általában csak a levelét fogyasztjuk, pedig a viráguk is ehető. Ízük a levelükhöz hasonló, csak egy picit enyhébbek, kevésbé karakteresek.

  • Rukkola – A virágok kicsik, színük fehér sötétlila csíkokkal vagy sárga.

  • Bazsalikom – Több féle színű virága (fehér, rózsaszín, levendula) van

  • Kapor – A sárga virágai Cukorbetegek fogyasszanak belőle minél többet!

  • Édeskömény

  • Oregánó – Antibakteriális hatása közismert.

  • Rozmaring

  • Zsálya 

Margaréta

Ezek a legkevésbé ízletes szirmok, viszont remekül mutatnak a tányéron.

Sarkantyú

Íze fűszeres. Nagyszerűen alkalmas zöldséges saláták ízesítésére, tésztafélék vagy omlettek „feldobására”, de gyakran használják grillezett marhahús díszítésére is. Sőt számos mesterszakács a sarkantyúka-ecet alapjául is használja, amellyel a grillezett halakat locsolják.

Körömvirág

Virágának íze a citroméra hasonlít, ezért nagyszerűen illik édes és sós ételekhez egyaránt. Szirmai picit csípősek, fűszeresek, enyhén borsos. A pollene azonban allergiát okozhat, ne fogyasszuk. Szirmait halhoz, levesekhez, köretekhez és desszertekhez is használják. Szép sárga színe miatt természetes színezőanyag.

Árvácska

Enyhén füves aláfestésű, üdítő íze minden alkalommal más és más. Bátran használhatjuk nem mindennapi sajtkrémek készítéséhez, vagy szórjuk rá a zöldséges salátákra. Páratlan színeinek köszönhetően gyönyörűen mutat tortákon, süteményeken vagy muffinokon is.

Begónia

A nyári begónia szirmait megsütve egy finom és ropogós nassolnivalót kaphatunk, de ehetjük őket levesek mellé, salátákba pedig nyersen, apróra felkockázva szórhatjuk.

Kamilla 

Bár legtöbbször csak teaként fogyasztjuk, édeskés, kellemes íze miatt süteményekben és krémekben is nagyon jól működik. Dekorálni is szuperül lehet vele.

Levendula

A levendulaszörpöt vagy – lekvárt senkinek nem kell bemutatni. A levendulát előszeretettel használják süteménykrémekben és fagylaltokban is, de önmagában, díszítőelemként is funkcionál. Fűszeres, erőteljes íze miatt nemcsak édes, hanem sós ételekhez is jól passzol.

Ibolya

Édes ízének és a páratlan megjelenésének köszönhetően jobban illik az édességekhez, mint a sós receptekbe. Emellett cukrok, teák, ecetek illatosítására használják, de salátákba és levesekbe is jól passzol, mint ízesítő.

Rózsa

Rózsából is lehet szörpöt, lekvárt és krémeket készíteni, de a szirmok önmagában is fogyaszthatóak – minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az aromája. Felhasználása előtt a virágok szirmairól el kell távolítani az alsó, fehéres részt.

Hársfavirág

Vigyázzunk a túlnyílt virágok könnyedén széthullhatnak. Virágját legtöbbször leforrázva, teaként fogyasztják, ugyanis nagyon hatásos meghűlés esetén, jó köhögéscsillapító és görcsoldó. De nem csak gyógyteákat, édességeket, akár szörpöt is lehet készíteni belőle.

Akácvirág

Kérge és magja mérgező. Szirmai nagyon jól passzolnak salátákba, de krémekbe is, főleg hüvelyesek mellé, például humuszba. Az akácvirágból szörpöt is lehet készíteni, ugyanúgy, mintha bodzavirágból csinálnánk.

Búzavirág

Kék színe miatt gyönyörű dekoráció, salátákban használják legtöbbször, de természetes ételszínezőként is működik. Kicsit fűszeres íze van, de csak a szirmait szabad felhasználni, a többi része kesernyés.

Szegfű

Szirmai édesek, illatosak, enyhén fűszeresek, íze kicsit a szegfűszeghez hasonlít, ezért édes és sós ételekben egyaránt jól működik. Süteményeken, kekszekben gyönyörűen mutat.

Borágó

Gyönyörű kék színe van, csillag alakú virágait akkor hullatja el, mikor ehetővé válik. Íze édeskés, sokan az uborkához hasonlítják. Húsok és saláták tökéletes kísérője. Szirmait tegyük jégkockatartóba és a fagyás után fogyasszuk hűsítőként vízbe vagy limonádéba dobva.

Büdöske

Virágai ízletesek. Virágszirmait gyógyteákban, salátákban, köretekben szokták felhasználni, erőteljes sárga színe miatt sokszor helyettesítik vele a sáfrányt. Összevágott szirmait rizsbe és levesekbe is ajánlják, főleg a citrom zamatú változatait.

Koriander

Virága nagyon egészséges, gyógyhatású. Mindenképpen frissen, főzés és szárítás nélkül használjuk, emiatt leginkább salátákba passzol jól.

Tökvirág

Tökéletes dekorációs elem, okoldalúan felhasználható, azonban nincs jellegzetes íze.

FIGYELEM! Fogyasztásra nem alkalmas virágok!

  • nárcisz

  • rododendron

  • vasfű

  • leander

  • azálea

  • gyöngyvirág

FOTÓK: SHUTTERSTOCK