Élményeket adunk.

A boldogság nyomában

0 113

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a pszichológiai és önismereti témákkal foglalkozó, könyvek, fórumok, képzések iránt. Keressük a kapaszkodókat, kutatjuk a boldogságot, igyekszünk fenntartani a mentális egyensúlyunkat. A megnövekvő érdeklődésnek a hátterében azok az események állnak, amelyek rövid idő alatt zajlottak le a világban, de a mai napig is tart a hatásuk. A világ nem az a hely, ami volt. Ennek okán sokan a befelé fordulást, az önismereti munkát választották menedéknek, belső erőforrások után kutatva.

Jellemzően azok az emberek tudnak boldogabbak lenni, akik képesek rugalmasan állni az előttük álló időszakhoz, feladatoknak. Amikor teszik a mindennapi dolgukat és igyekeznek pozitívan fogadni, ami jön és nem ragaszkodva semmihez engedni, ami megy. Mint egy hullámzás, egy tánc az élettel. Ilyenkor nem ragaszkodunk semmihez, de mindenért hálásak tudunk lenni. A rugalmassághoz persze elengedhetetlenül fontos az életcélunk megtalálása, ami önismeretet és önreflexiót igényel.

Ebből a belső munkából derül ki, hogy mi az, ami igazán boldoggá tesz minket. Érdemes megkeresünk magunkban, hogy mik azok a tevékenységek, amelyek örömet okoznak, mi az, amihez tehetségünk van. Mivel tudunk szenvedélyesen foglalkozni, amire sok időt és energiát szánunk anélkül, hogy az számunkra teher lenne. Fontos megvizsgálni, hogy mi tölt el elégedettséggel, illetve miben értünk el már eddig is sikereket? Gyakran az értékes céljaink megtalálása kapcsolatban áll azzal, hogy más emberek boldogságát, fejlődését szolgáljuk. Ha tudjuk, hogy mi a fontos számunkra könnyebben tudunk olyan célokat kitűzni, amelyek elvezetnek az áhított élethez, amire vágyunk. 

boldogság

Ne csak tervezz, cselekedj is!

Az életcél megtalálása önmagában nem elég, elengedhetetlenül fontos, hogy megtervezzük a lépéseket, ami a boldogságunkhoz vezet és megtegyünk mindent céljaink elérése érdekében. Az önismeret hozzájárulhat az élet minőségének javulásához, hiszen megismerjük erősségeinket és gyengeségeinket is. Erősségeinket megismerve tudatosan dolgozhatunk gyengeségeinken, ami javítja az önbizalmunkat és a teljesítményünket is. Merjünk nagyot álmodni, de ne óriás léptékben gondolkozzunk. A kis célok kitűzése és elérése tesz igazán boldoggá, hiszen visszatekintve láthatjuk, hogy már mennyi mindent megtettünk és elértünk a nagy cél érdekében. Adjunk időt magunknak és a dolgainknak, nem minden látszik a jelenben, ami már készülődőben van a jövőben.

önismeret

Értsd meg jobban az érzéseidet!

Az érzéseinkkel való önismereti munka segít, hogy jobban megértsük szükségleteinket, vágyainkat. Ez jótékonyan hat az érzelmi intellektusunkra, vagyis mások érzéseinek könnyebb megértésére és saját érzelmeink hatékonyabb kifejezésére is. Az önismereti úton dolgozhatunk gyerekkori sérüléseinkkel, traumáinkkal, mely segít megérteni saját torzult reakcióinkat adott helyzetekben. Elakadásaink oldása, gyógyítása a párkapcsolatok gyógyulását is jelenthetik. 

Egészséges párkapcsolatok

Ismerd meg és fogadd el saját igényeidet és korlátaidat. Megértve és megismerve önmagunkat jobban képesek leszünk számunkra megfelelő, boldog életszemléletet kialakítani és párunk érzéseit, elvárásait is megérteni és elfogadni. Legyőzve sémáinkat sikeresebben léphetünk ki a sémakémiára épülő, önbüntető párkapcsolatunkból. 

Tégy egy lépést befelé, önmagad felé!

A legtöbb kérdésre a választ önmagadban találod. Bármelyik irányzat is érint meg, biztosan nem fogod megbánni, hogy ha az önismereti út ösvényeire merészkedsz. Olvass önsegítő könyveket, a nagyobb könyvesboltok polcain számos ilyen témájú könyvet találsz. Bátran keress fel önismereti csoportot a lakóhelyedhez közelében, vagy kérj időpontot egy mentálhigiénével foglalkozó szakemberhez. Ha pedig úgy érzed testi vagy egyéb szomatikus tüneteid vannak, keress pszichológust/pszichiátert.  Sokat hallunk a testi egészség megóvásáról és annak módjairól, de a legtöbb problémánk a tudattalanunkból, elménkből és lelkünkből fakad. Ideje feltárni és begyógyítani lelki sebeinket és saját kezünkbe venni az irányítást, önmagunkért és környezetünkért is.

önismeret