Élményeket adunk.

One hundred eighty – Szááááznyolcvan!

0 852

Világszerte milliók jöttek e szám hallatán, illetve láttán extázisba egészen a koronavírus-járvány megjelenéséig. Az ugyanis a dartsra is hatással volt, igaz, jóval kisebb mértékben, mint a többi sportágra.

Akik követik a SportTv közvetítéseit, láthatják, hogy a 2020. december 15-e és 2021. január 3-a között megrendezésre kerülő versenynek különleges, rendhagyó hangulata van egy normál körülmények között megrendezett dartseseményhez képest.

Mondanom sem kell, hogy az Alexandra Palace-ban kötelező a maszkviselés. A büfénél nincs sorban állás, ugyanis egy applikáció segítségével telefonon keresztül lehet rendelni az asztalokhoz. Ami viszont engem (és gondolom sok más darts rajongót is) roppantul zavar, az a darts lelkének hiánya: nincsenek a 180-as körnél ordító, vagy éppen egy várva várt kilencnyilasnál megőrülő szurkolók. Helyettük maradtak a korlátozott számban beengedett kosztüm nélküli, szokásos rigmusok éneklésétől megfosztott drukkerek. Meglátjuk kinek kedvez a jelenlegi szituáció.


A 2020-as világbajnokság nézői. Fotó: Alex Burstow / Getty Images Hungary

Holnap végre kiderül ki nyeri a a 28. PDC-dartsvilágbajnokságot, melyet a Professional Darts Corporation rendez, miután 1994-től különvált a British Darts Organisationtől. A torna teljes díjazása az előző évhez hasonlóan 2 500 000 angol font. A vb-győztes 500 000 fontot kap, a döntős 200 000, az elődöntős pedig 100 000 fonttal lesz gazdagabb.

Elsőként Stephen Bunting „The Bullet” és Gary Anderson „The Flying Scotsman” jutott be a dartsvilágbajnokság szombati elődöntőjébe. Bunting életében először döntős a PDC égisze alatt zajló darts-vb-n. Gery Anderson viszonylag simán – 100 feletti átlaggal – győzte le holland ellenfelét, Dirk van Duijvenbodét.

A walesi Gerwyn Price „The Iceman” remekül kezdett Daryl Gurney „SuperChin” ellen, az összecsapás végül döntő legben dőlt el, az idegek harcát Price bírta jobban, a tavalyi tornához hasonlóan idén is bejutott az elődöntőbe.

Számos megleptés volt már eddig is, nem volt ez másképp a tegnap esti negyeddöntőben sem. A nap utolsó mérkőzésén az angol Dave Chisnall „Chizzy” kiváló játékkal búcsúztatta, 5:0-val kiütötte a holland világelsőt, a legnagyobb favoritot, Van Gerwent „Mighty Mike”-ot.

A ma esti elődöntőben – élő közvetítés a Sport1-en: 19.00-23.00 – Chisnall ellenfele Gary Anderson lesz, Price pedig Stephen Bunting ellen lép tábla elé. A döntőt pedig holnap este, 20.30-tól izgulhatjuk végig a Sport1 TV műsorán.

A PDC jelenlegi bajnoka a különcségeiről ismert skót versenyző, Peter Wright. A győzelmek számát tekintve a rekordot az angol Phil Taylor tartja, aki 25 részvétele alatt 14 világbajnoki címet nyert, az utolsót 2013-ban. Tayloron kívül még Michael van Gerwen (2014, 2017 és 2019), John Part (2003 és 2008), Adrian Lewis (2011 és 2012), Gary Anderson (2015 és 2016) tudta egynél többször megnyerni a Sid Waddell-trófeát.