Élményeket adunk.

Hogyan óvd a bőrödet a nyáron

0 845

Szakértői tanácsok a Moncz Henriette szakoktató kozmetikustól a Wellmed Beauty & Medical tulajdonosától.

Tombol a nyár, a kánikula és a strandszezon kellős közepén számtalan program vár a szabadban, de sokszor még a legnagyobb figyelem mellett is árthatunk bőrünknek, ami a későbbiekben visszafordíthatan károkat tud okozni, mint például a korai öregedés, pigmentredellenességek, melanóma stb..

Az alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen bőrproblémákat hozhat a nyár, és milyen módon tehetünk ellene, illetve milyen kezelési lehetőségek vannak a tünetekre.

Túlzott napozás, leégés

A napsugarakkal való érintkezés mértéke (vízpart, hegyvidék) a fény visszaverődésétől függően megkívánja, hogy maximalizáljuk a fényvédelmet. Nagyobb figyelmet kell fordítani a világos, leégésre hajlamos bőrre.
Mint tudjuk a leégés növeli a bőrrák (melanóma) kockázatát, de még leégés nélkül is sok negatív hatással kell számolnunk a védelem nélküli napfürdőzés során.

Szintén figyelembe kell vennünk a napszakot: 11 és 16 óra között fokozottan kell ügyelni a bőr védelmére. Kétóránként bőségesen újra kell alkalmazni a fényvédő készítményeket.

Ha már leégett a bőr akkor ügyeljünk rá, hogy aznap már ne menjünk napra és a következő 1-2 napban is kerüljük az UV sugárzást! A leégett bőrre tegyünk nedves borogatást, és kenjük be hűsítő, panthenol tartalmú készítményekkel. Ha nagyfokú a leégés vegyünk be gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító tablettát, és forduljunk orvoshoz.

A bőr korai öregedése (Photoaging)

Főleg az UVA sugarak tehetők felelőssé a bőr korai öregedéséért. (Photoaging)
A sugarak roncsolják a bőr kollagén állományát, leállítják a kötőszövet kollagén és elasztin termelését. Ezért sokkal ráncosabbak a sokat napozott, szoláriumozott emberek. Minél idősebb a bőr, annál jobban kell vigyázni a napozással, hiszen az idősebb bőr kevesebb kollagén rostot tartalmaz. Itt a legfontosabb a megelőzés! A szép, egészséges, fiatalos bőr érdekében ügyelj arra, hogy minél kevesebbet érje a bőrödet erős napsugárzás. Ha észreveszed, hogy romlik a bőröd minősége, akkor az olyan esztétikai kezelések megoldást nyújtanak, amik a bőr mély rétegére sejtmegújító hatással vannak. (LASER, Radiofrekvencia, stb…)

Ajánlott bőrfiatalító kezelések:

Rádiofrekvenciás face lifting kezelés ( nyáron is elvégezhető )

http://www.wellmedstudio.hu/en/aesthetics/refirm-skin-tightening/

  • Fotorejuvenáció

http://www.wellmedstudio.hu/en/aesthetics/skin-photo-rejuvenation/

  • TRINITI műtét nélküli komplex arcfiatalítás

http://www.wellmedstudio.hu/en/aesthetics/triniti-rejuvenation/

Májfoltok, pigmentfoltok

A túlzott napozás vagy a leégés kedvez a pigmentfoltok és májfoltok kialakulásában. Főleg az arcunk van kitéve ennek. Éppen ezért ha napon tartózkodsz minden esetben használj fényvédő krémet, kerüld a hosszú időn át történő napozást, keresd az árnyékosabb helyeket (árnyékban is lehet barnulni), és viselj olyan kalapot vagy sapkát ami védi az arcodat. Ha kialakultak a pigmentfoltok akkor azt esztétikai fénykezelésekkel lehet a leghatékonyabban ezeket eltüntetni.

Ajánlott kezelések a pigmentált bőrre:

– elos (IPL+RF) Fénykezelés

http://www.wellmedstudio.hu/en/aesthetics/skin-pigmentation-correction/

Nyári bőrbetegségek

Gyakori tünet nyáron a napgomba – amikor egy gombás fertőzés következtében fehér pöttyök vagy foltok jelennek meg a bőrön. Bár ez nem biztos, hogy nyáron alakult ki, de mivel a bőrünk télen fehér, nem vesszük észre, csak a nyári hónapokban. Ilyenkor a bőr barnulni kezd, viszont a napgombával fertőzött terület fehér marad. Legtöbb embernél ez nem okoz gondot, csak az fertőződik meg aki hajlamos rá.

Gyakori nyári bőrbetegség a bőrgomba is, amely nedves környezetben terjed leginkább. Természetesen télen is el lehet kapni, de akkor ritkábban. Nyáron a fürdők, közösségi helyek, közös zuhanyzók kedveznek a bőrgomba terjedésének.

Megelőzés képpen a személyes higiénia a legfontosabb, kerüld a felületek bőrrel való érintkezését, használj savas, fertőtlenítővel ellátott lemosókat. 

Aki hirtelen kezd el napozni, a napallergia tünetei jelentkezhetnek a bőrén. Ezek pici, hólyagszerű kiütések és heveny vörös foltok is lehetnek. Nemcsak pusztán az erős napfény válthatja ki, hanem az is, ha valaki valamilyen gyógyszert szed, vagy valamilyen kozmetikumot használva napozik. A vegyi anyagok és az erős napsugárzás találkozása is okozhat napallergiát.

Ha más éghajlatú országba megyünk nyaralni, könnyen előjöhet a Mallorca akne már az első vagy a második napon. Ezt a bőrbetegséget is a napozás váltja ki, de ilyenkor a faggyúmirigyek gyulladnak be. Több, vállon, nyakon, mellkason vagy arcon megjelenő, pattanásszerű gyulladásgóc jelenik meg.

Megelőzésképpen mindenképp a fokozatos napozást javasolnám, illetve ha már kialakultak a bőrtünetek forduljunk bőrgyógyászhoz!

Száraz érdes bőr

A klóros víz, túl sok napozás,  légkondicionált helyiségekben való tartózkodás, különböző gyógyszerek szedése, vegyszerek hatására a bőrünk kiszárad, és sokkal védtelenebb lesz a környezeti hatásokkal szemben és sokkal gyorsabban öregszik. A bőr ilyenkor húzódik, viszket és és érdessé válik. A gyulladásokra való hajlam is megnő.

A bőr korai  öregedése elkerülése érdekben mindenképp pótoljuk az elvesztett nedvességet. Hidratáló kezelésekkel, és folyadékpótlással megállíthatjuk bőrünk dehidratációját.

Használj bőségesen vízhiányos bőrre való arckrémet, szérumokat, és pakolást! Ügyelj arra, hogy jó minőségű és kőlajszármazékoktól mentes kozmetikumok legyenek!

Ajánlott kezelések a száraz bőrre:

  • Ultrahangos mezoterápia Hyaluronsav-nanogéllel

http://www.wellmedstudio.hu/en/cosmetics/meso-therapy/

  • Professzionális Vitaminos és hidratáló arckezelések a Piroche Cosmetiques natúrkozmetikumaival:

http://www.wellmedstudio.hu/en/cosmetics/noesis/

Ez a cikkünk is érdekelhet: Tudatosan napozik a magyar Lezárult a 2023-as Nagy Napteszt kutatás