Élményeket adunk.

SPORTOLD KÖRBE A VÁROST!

Akárhová is utazol, a bőröndödből sosem maradhat ki az edzőcucc? Akkor legközelebb üss két legyet egy csapásra - a szállodai konditerem helyett inkább nevezz be a legjobb sportos városnéző túrákra!

0 756

Sétálj a vízen!

SUP (Stand-Up Paddle) deszkákkal a vízen közlekedőket valószínűleg már te is láttál, mert nálunk is egyre elterjedtebb ez a sport. A lényege, hogy egy szörfdeszkához hasonló, de annál jóval könnyebb és felfújható alkalmatosságon állva eveznek a vállalkozó szelleműek. Népszerűsége nem véletlen, ugyanis az egész testet átmozgatja az álló helyzetben, mindkét oldalra történő evezés, ráadásul a folyamatosan billegő deszka tovább dolgoztatja egyensúlyérzékedet, vázrendszeredet, és erősíti az ízületeket. Óriási előnye viszont, hogy hosszabb távokat is megtehetsz vele, így tökéletesen alkalmas például kiránduláshoz – bár nálunk még újdonságnak számít, világszerte szerveznek ilyen városnéző túrákat, például Zürichben, Hamburgban, Vilniusban, Koppenhágában, de még a Hudson-folyót átszelve Manhattent is megnézheted így!

A velencei-tó és a Balaton környékén számos SUP központot találsz, de a Dunán is szerveznek alkalmanként hasonló túrákat

Ne aggódj, ha még nem próbáltad, mert átlagosan öt-tíz perc alatt korra és nemre való tekintet nélkül bárki ráérez a SUP-olásra, ha pedig belejöttél, már könnyedén tudsz figyelni a tájra és nevezetességekre. Persze nem árt, ha úszni azért tudsz, de mentőmellényt is kérhetsz a túravezetőktől, így teljes biztonságban leszel. Melegebb tájakon mindössze fürdőruhára vagy a szokásos póló-sort párosításra lesz szükséged a kiránduláshoz, hűvösebb időben pedig nyugodtan magadra veheted a futónadrágodat vagy bármilyen gyorsan száradó ruházatot. Viszont ne feledkezz el róla, hogy épp edzel, így figyelj a folyamatos folyadékpótlásra (a deszkákon van hely némi víznek), és a megfelelő napsugárzás elleni védekezésre!

 Tipp: A Velencei-tó és a Balaton környékén számos SUP központot találsz, de a Dunán is szerveznek alkalmanként hasonló túrákat.

Járd be két keréken!

Bár mostanában egyre több a motor hajtotta Segway-járgányokon száguldozó turista, ha fontos számodra, hogy a vakáció alatt is formában maradj, válaszd inkább a klasszikus kétkerekűt, és nézelődj biciklivel! Már az is sokat jelent, ha kihasználod a Bubi típusú közbringákat (Tel Avivtól Barcelonáig mindenhol találsz ilyesmit), és csak rövidebb távokat tekersz – sőt, aki már ült ilyenen, az tudja, hogy a szokásosnál általában jóval nehezebbek ezek a kerékpárok, így tekerni is megerőltetőbb őket. A hátránya, hogy egy alkalommal körülbelül fél óráig használhatod csak ingyenesen, és külföldön általában a bankszámládon kaucióként zárolnak egy adott összeget.

Ráadásul magadra vagy utalva, így több okból is jobb, ha egy szervezett biciklitúrához kapcsolódsz – egyrészt olcsóbban jössz ki, és komolyabb eszközt kapsz, amit a saját igényeidhez tudsz igazítani, így elkerülheted a térdsérüléseket. Másrészt a vezetett túrák több órás tekeréssel járnak, így biztos nem spórolod le a kilométereket, és közben még tájékozódni sem kell megállnod, csak az információkat kell beengedni a füleden, szóval nap végére garantáltan teljesítve érzed majd a kiszabott edzésadagot. A másnapi kellemetlen tünetek elkerülésére hosszabb kirándulás esetén célszerű speciális kerékpáros nadrágot húznod – sok helyen egyébként bérelhetsz is ilyet. Amszterdamban, a skandináv országokban, de a tengerparti városokban is ez az egyik legjobb módja a városnézésnek, úgyhogy vágj bele!

Tipp: Sok helyen szerveznek esti és éjszakai bringatúrákat, amit semmiképp ne hagyj ki – sokkal kisebb a forgalom, és a kivilágított műemlékek teljesen más arcukat mutatják, mint nappali fényben.

Fuss, fotózz, fuss!

A szervezett sportos városnézések közül leginkább a futótúrák dolgoztatnak meg, de annyira különleges élmény, hogy már csak ezért is érdemes kicsit rákészülni a nyaralásra. Nem kell persze túlgondolni sem, ezeknek a programoknak ugyanis nem a maratoni táv teljesítése vagy rekordunk megdöntése a célja, sokkal inkább az, hogy olyan emberekkel nézhessünk várost, akikkel máris van egy közös szenvedélyünk: méghozzá a mozgás.

A táv változó, de kb. 5-10 kilométer körüli túrákkal kell tervezni – kezdőként ez soknak tűnhet, de egy-két hónap tudatos edzéssel simán fel lehet készülni, ráadásul időnként azért meg-megáll a csapat pár fotó erejéig. Természetesen akárcsak a sétákon, a vezető itt is minden fontos információt megoszt a látnivalókról, úgyhogy nem kell térképpel vagy útikönyvvel a kezedben szaladgálni. Nagy előnye ennek a programnak, hogy kapásból egy társaságban találod magad, akikkel a túra végén közös frissítőre is beülhettek, így máris szerezhetsz egy csomó új ismerőst. Viszont vedd figyelembe, hogy ismeretlen terepen, és nem ízületkímélő rekortánon fogsz haladni, úgyhogy, ha sérüléssel küszködsz, nem érzed jól magad, vagy még nem tudsz öt kilométert laza tempóban folyamatosan lefutni, akkor inkább halaszd a legközelebbi utazásra az első próbát! A futócipődön kívül viszont semmi másra nem lesz szükséged!

Tipp: A www.cityrunningtours.com oldalon rengeteg futótúrát találsz, addig pedig gyakorolj a www.runningtoursbudapest.com oldalon található programokon.