Élményeket adunk.

“Én nem vagyok futó sem ultrafutó, csak egy srác aki le akart fogyni.”

0 605

Piringer László extrém teljesítményéről lett ismert, amikor keresztül futotta az Amerikai Egyesült Államokat 78 nap alatt. Tavaly egy 24 órás futással keltette fel a rajongók figyelmét a Margit-szigeten. Mindkét alkalommal olyan alapítványoknak gyűjtött ahol a gyerekek jóléte a cél. Most egy Guinness Rekord kísérlet van folyamatban, amelynek célja hogy 120 napon keresztül lefut egy félmaratont futópadon. A futását jó célra használja fel: a Gyermekétkeztetési Alapítványnak gyűjt.

Mindig valami extrém futásba fogsz, de ez a mostani, szintén extrém teljesítmény kicsit kevesebb hangot kapott most talán….

Lehet, hogy nem olyan kalandos ez a futásom, mint amikor átfutottam Amerikát és mindennap gyönyörű fotókat posztoltam és különböző kalandokról tudtam mesélni. Ez egy futópados kihívás, amit soha senki nem csinált 120 napon keresztül. Olyan mintha lefutnám Budapest-Róma távolságot oda meg vissza, több mint 2500 km lesz a végére. De az tény, hogy mindennap egy szobában futok, szigorú keretek között.

Másra is számítottam, mert sokkal nehezebb, mint amilyennek kívülről tűnik, nagyon monton, az utolsó repedést is ismerem már ebben a helyiségben amiben futok. Sokat tanultam ez alatt az időszak alatt. Örülök, hogy nem választottam maratoni távot mindennapra, mert ha bármi probléma akad, netán áramszünet van, akkor nekem elölről kell kezdenem az aznapi futásomat. Megtörtént, hogy kétszer újra kellett kezdenem a futást egészségügyi szünet miatt, vagy ha megfogom a futópad bármely részét akkor is kezdhetem előről a futást, ráadásul két tanú ott kell hogy álljon folyamatosan akik ellenőrzik, hogy mindent jól csinálok-e. Ők a futó csapattársaim 🙂

Azt gondolom, csak az képes mindennap lefutni egy félmaratont, akiben van kellő motiváció és/vagy a futást sem kötelezőnek éli meg.

Ebben a kihívásban az a jó, hogy saját magamat is a sarokba szorítom vele. Ezeket én jó bulinak tartom. A végén a kép összeáll és jó kaland lesz belőle. Ezek azok amik motiválnak. Azért is választok ilyen kihívásokat, mert nehezek. Reggel el sem tudtam képzelni hogy egy métert is fussak és mégis megcsináltam. A testem képes volt arra amit reggel el sem tudtam képzelni.

Szívesen futsz akár mindennap?

Én is el tudok lustulni, bármikor. Nekem az nehezebb, ha napi edzésekre kell eljárnom. Most ebben a projektben vagyok, ez most jó, még akkor is ha nehéz. Szeretem a szűk kereteket. Nekem ez egy misszió. Embereket mozgásra motiválni nagyon jó dolog.

Amerikában milyen erő vitt rá arra hogy újra és újra felkelj és lefuss 60-70 km-eket?

Az tényleg sok. De valamilyen szinten megszállottnak kell lenni. A motiváció jön és megy. Én vadászom a motivációra. Jöhet bárhonnan, nehéz gyerekkori emlékekből is akár, amikor az ember meg akarja mutatni, hogy meg tudja csinálni!

Piringer László futó

Zenészként dolgoztál külföldön, itthon is folytatod? Mik a jövőbeli terveid?

Sajnos most a zene nincs az életemben és nagyon hiányzik. Egy konditermet vezetek jelenleg. Nem tudnám az éjszakai életmódot követni most, mert született egy babánk és nagyon megváltoztatta az életünket.  Első gyerek és próbáljuk jól csinálni de nagyon keveset alszunk.

Lehet hogy fogok még zenélni, de lehet, hogy soha. Úgy gondolom, hogy egyszer él az ember és legyen több fejezet az életében. Nagy valószínűséggel sporttal kapcsolatos dolgot fogok végezni. Én nem vagyok futó sem ultrafutó, csak egy srác aki le akart fogyni. A sport szerintem kicsit száraz, lehet hogy divatosabbá kéne tenni, lazábbra és több kedvük lenne az embereknek mozogni. Olyan embereket szívesen motiválnék, mint aki én voltam 5 évvel ezelőtt, aki nem mozgott és le akart fogyni. Szívvel-lélekkel kell ezt végezni, mert másképp nem lehet. Életem végéig szeretnék sportolni, mert a sport az gyógyszer. Mentális és fizikai orvoslás. A sport egy aktív meditáció, amely mindenkit boldogabbá tesz.

Hogyan regenerálódsz? Hogyan étkezel?

Alvással – mostanság az a babánk miatt kevésbé megy – és az étkezéssel tudok regenerálódni. A vega és vegán között vagyok valahol. Nem eszem tojást, meg halat, de sajtot igen. Kb. a futással egy időben jött ez az életmód váltás. Két hét után – nem ettem húst – már éreztem, hogy az izületi problémáim elmúltak. Nincs  izomlázam már soha. Protein shake-et szoktam inni, hogy tápláljam az izmaimat, rengeteg hüvelyest eszem, főzeléket, levest, lencsét leginkább. Leromboltam a rossz szokásaimat és felépítettem a jókat. Ezek nekem nagyon sokat segítenek, hogy másnap tudok futni megint. Érzem a testem jelzéseit és követem őket. Az amerikai futásnál 8000 kalóriát égettem el naponta, ott jóval többet kellett ennem, most csak 1700 kalóriát égetek naponta. Sajnos pontos adatot nem tudok mondani, mindenkinek magának fel kell fedezni, hogy neki mire milyen igényei vannak.

Hány futócipőt használsz el egy évben?

Amerikában 13 cipőt vettem, de utánam küldtek cipőket. Nem volt semmilyen vásárlási lehetőség sok helyen.  Egy idő után nagyon húzom a lábamat és ez elkoptatja a talpát a cipőknek. Ebben az évben két cipőnél tartok. De hát a futópadon nem is kopik úgy a cipő, mint a betonon. Sőt még a régi cipőimet is elővettem!

A következő projektem az hogy 44 maratont futok, 44 európai országon keresztül, na ott majd valószínűleg megint sok cipőt használok el az aszfalton.

Aki támogatni szeretne téged a futásodban és ezáltal a Gyermekétkeztetési Alapítványt, akkor azt hogy teheti meg?

Ez az a link, ahová az emberek adományokat küldhetnek, mindenki megtalálja a Lazruns Instagram oldalamon a BIO-ban is: https://linktr.ee/lazruns?utm_source=linktree_admin_share