Élményeket adunk.

„Ha hű vagy magadhoz hű vagy az élethez is” – interjú Szabados Ádámmal

0 1 268

Szabados Ádám a szabadstílusú (freestyle) futball egyik képviselője, akinek 2012-ben sikerült egy mai napig is érvényes világcsúcsot felállítania. Tudását olyan rászoruló gyerekeknek igyekszik tovább adni, akikkel az a pár trükk, legalább néhány pillanatra, minden gondjukat feledteti.

Honnan ered a freestyle foci az életedben? Mikor kezdted el és miért?

2008-ban nagypályás labdarúgó voltam Hajdúdorogon és akkoriban nagy átalakításokon ment át a helyi foci és önmagunk fejlesztése érdekében elkezdtünk videókat nézni az interneten, hogy megtanuljuk az újabb cseleket és technikákat. Ám ezekben a videókban trükkök is voltak, amik nagyon megtetszettek. Eleinte nagyon elképzelhetetlen volt számomra, hogy én is megtudom-e majd ezeket a trükköket tanulni, mert nagyon látványos sportról beszélünk.

2008 júliusától mindennap edzettem.

Kell ehhez külön tehetség, vagy tanulható is ez a technika?

Teljesen tanulható, alapoktól kezdve szépen lehet fejlődni, nincs szükség hozzá előképzettségre a legfontosabb a kitartás!

Tulajdonképpen mi is ez a sport pontosan? Milyen összetevői vannak (hiszen nem csak dekázgatni kell)!

Alapvetően 3 fő stílus van, lehet állva dekázás közben trükközni, ülve-vagy fekve dekázás közben, illetve a felsőtestünkön különböző pontokon egyensúlyozzuk a labdát pl: fejemen tartom meg a lasztit. Lényeg az, hogy minél látványosabb és technikásabb elemet hajtsunk végre, és ezeket kombináljuk és egy folyamatos úgymond „szettet” csináljunk a trükkökből. Ezeket mutatjuk be versenyeken és fellépéseken. Az egyediség a legfontosabb!

Van erre képzés vagy mindenki autodidakta módon sajátítja el a mozdulatokat?

Mindenki teljesen magától kezdi a gyakorlást, nincs szükség edzőkre. Az interneten nagyon sok tanító videó van, ami alapján sok segítséget lehet kapni és aki már nagyon eltökélt a facebook csoportunkba belépve, sok jó tanácsot kap a többi freestyler-től. Akinek van kedve csatlakozzon!

Facebook: Hungarian Freestyle Football Community

Napi hány órát gyakorolsz?

Munka mellett már sajnos napi szinten nem tudok edzeni, régen 2-3 órákat gyakoroltam.

Most azt mondanám heti 8-10 óra az amit a sportra szentelek.

Mik a céljaid a jövőre nézve?

Jelenleg még én vagyok az országos bajnok, szeretném megvédeni a címemet és az idei prágai világbajnokságon szeretném megmutatni azt az új egyedi trükk arzenált amit a vírus alatt betanultam.

Tervezel létrehozni freestyle iskolát gyerekeknek?

Konkrétan iskolát nem is, de egy freestyle szakosztály amibe tudnak csatlakozni mindig nagyon hasznos tud lenni. Ezeket a lépéseket elkezdtem a Reménysziget Sportegyesületnél, ahol már edzek gyerekeket és folyamatosan várjuk az új jelentkezőket.

Ha valamit megváltoztathatnál az életedben mi lenne az?

Jobban tanulnám az idegnyelveket, de ezenkívül mást nem. Mindig igyekeztem 14 éves koromtól kezdve kihozni magamból a maximumot és úgy érzem a lehetőségekhez mérten sikerült is.

Most vagyok 27 éves.

2020 Online RedBull StreetStyle hogy zajlott, mi volt a menete? (Idén is lesz?)

Folyamatosan újabbnál újabb feladatokat kaptunk amit be kellett mutatni a zsűriknek online felületen keresztül. Izgalmas verseny volt, nagyon tetszett az a rész mikor külön a zene ütemére kellett a koreográfiát csinálni, ami nagyon nehéz de sok új lehetőség van benne.

Úgy tudom lesz! Várjuk nagyon az újabb megmérettetést, de még sok infót nem tudunk róla.

Milyen érzés volt a freestyle világbajnokság Miamiban?

Életem egyik legszebb élménye volt, sose voltam még az USA-ban és nagyon megtetszett a varázsa. Időjárás lehetett volna kicsit szárazabb, de ezt leszámítva fenomenális volt. Kedvenc pillanatom az volt mikor a Miami Beach-en úszhattam az Atlani Óceánban. A versenyző társaimtól sok motivációt kaptam!

Mi a te személyes történeted, miért vagy gyakran önkéntes különböző  gyermekotthonokban?

Azért mert tudom milyen nehéz gyerekként megélni negatív dolgokat, pedig nekem nagyon szép gyerekkorom volt, de akaratlanul is találkozik az ember az élet sötétebb oldalával. Néha egy kedves szó, egy mosoly sokkal többet ér mint azt gondolnánk és a gyerekek azok akik igazán erőt tudnak ebből meríteni.

Rengeteg pozitív dolgot tanultam a freestyleból amit szeretnék továbbadni.

A freestyle utat mutat arra, hogy valósítsd meg az álmaid, hogyan légy hű önmagadhoz és mi kell ehhez? Egy cipő és egy labda, ebben rejlik az igazi ereje ennek a sportnak.

Hogy bírod a kialakult vírushelyzetet?

Sajnálom azt, hogy nem mehetek el sok gyerekhez a vírus miatt és bemutatóink sincsenek, de emellett nagyon sokat edzek és úgy vélem az utóbbi 1 évben sokkal többet fejlődtem mint előtte.

Várom már nagyon mikor újra színpadra léphessek!

Vállalsz még születésnapi bemutatókat?

Persze szívesen bárhol, és bármikor! Megtiszteltetés számomra, hogy egy születésnapot az én trükkjeimmel színesíthetek meg! Nagyon jó olyankor a hangulat és mindenki gazdagodik olyankor egy-két trükkel

Mikorra tervezel családot? Ha lesz gyermeked támogatnád abban, hogy tovább vigye a freestyle hagyományt a családban?

Jelenleg nincs párom, úgy vélem 30-as éveim elején szeretnék családot alapítani, remélem ez megvalósul. Támogatnám az 100%,de úgy vagyok vele, hogy nem az a fontos, hogy mit csinál, hanem az hogy szeresse amit csinál!

Én lennék a legboldogabb ha majd kihívhatnám a gyermekem egy freestyle „párharcra”!

Plusz találnák ki neki saját trükköket amit már öreg apja nem tud megcsinálni!

Mit üzennél a gyerekeknek?

Azt amit minden bemutatón elmondok, akármit csináltok legyetek kitartóak és ne adjátok fel az álmaitokat! Lehet ez kicsit közhely de ez az élet nagy igazsága.

Mert ha hű vagy magadhoz hű vagy az élethez! Ez a legfontosabb!