Élményeket adunk.

Andorra: ide győzni járunk

A magyar labdarúgó válogatott a világbajnoki selejtező újabb fordulóját Európa legnagyobb törpeállamában, Andorrában vívja. Hajrá, magyarok!

0 886

Andorra fővárosa, a 8000 lelket számláló Andorra la Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa. Legalacsonyabb pontja 1029 méterrel van a tenger szintje felett. A kisváros keskeny főutcái a nyári főszezonban megtelnek turistákkal. Ilyenkor a vendégek száma többszöröse a helyi lakosokénak, de télen sem sokkal jobb a helyzet.

A katalán Svájc

A rendezett ország látképe olyan, mintha Svájcot elfoglalták volna a katalánok: takaros, egységesen palával borított házak, rendezett utcák, muskátlis udvarok. Az utak minősége kiváló, még a hegyvidéken is. A lakók persze hangosak, mediterrán temperamentummal élik életüket, és rendkívül szigorúan betartják a szieszta idejét. Ezt nekünk is érdemes figyelembe venni, hiszen a turista információs irodák és az üzletek is zárva tartanak 12-14 óra között.

Shoppingra fel!

A fővárosban rengeteg bolt és szinte minden utcában többemeletes plázák várják a környező országokénál nagyjából 20-30%-kal olcsóbb árakkal a spanyol és francia vásárlókat. A magas parkolóházakat kreatívan használják ki, mindegyik tetejét beépítik: teniszpálya, játszótér, úszómedence vagy egyéb közösségi létesítmény található rajtuk. A helyiek kedvesek, de angolul nem nagyon beszélnek, franciául könnyebben boldogulhatunk.

Egy falat Andorra

Az andorrai konyha ételei a spanyol katalán konyha finom, chorizzós, bárány, marha vagy sertéshúsos menüit követik – és nem nagyon tartalmaznak csirkét, halat, tenger gyümölcseit. A szieszta miatt az ebéd 13-16 óra között zajlik, a vacsora pedig könnyű ételek fogyasztásával telik. Sokféle levest ismernek, melyek legfőbb alapanyai a zöldségek. Húsételeikhez általában rizst szolgálnak fel, de gyakoriak a párolt, illetve a nyers zöldségek is köretként. Az egyik jellegzetes desszertjük a mel i maró (mézes túró) és a híres katalán krém, a crema catalana (karamellizált puding).

A következők is érdekesek lehetnek