Élményeket adunk.

Legnépszerűbb őszi sütemények és egy ráadás karamellás recept

Autumn fall baking background with pumpkins, apples, nuts, food ingredients and seasonal spices, banner. Cooking pumpkin or apple pie and cookies for Thanksgiving and autumn holidays.
0 302

Ha te is szeretsz sütni, akkor az őszi időszakban is számos finom és ízletes sütemény közül válogathatsz. Használhatod az őszi időszakban kapható friss gyümölcsöket, fűszereket is, hogy még különlegesebbé és ízletesebbé tedd az elkészített süteményed. Az ősz bizonyítottan a sütemények időszaka, íme a legnépszerűbbek, kalória nem számít jeligére.

  1. Sütőtökös pite: Az őszi sütőtökös pite klasszikus desszert, ami tele van gazdag ízekkel, fűszerekkel, úgymint a fahéj, a szerecsendió és a gyömbér. A puha sütőtökös töltelék és a morzsás tészta tökéletesen passzol egymáshoz.

  2. Almás pite: Az őszi időszak szimbóluma az alma, ezért egy friss almás pite igazi csemege lehet. A fahéjas-cukros ízű alma megtölti a puha tésztát, tökéletesen kiegészítve egymást.

  3. Diós sütemények: A diók is kellemesen illenek az őszi sütikhez. Próbálj ki például egy diós tortát vagy diós pitét. A diókrém és a morzsás diós tészta finom textúrát és ízt kölcsönöz a süteményednek.

  4. Szilvás sütemények: Az ősz másik kedvelt gyümölcse a szilva. Próbáld ki a szilvás pitét vagy süteményt, amelyek az érett szilva lédús ízét és aromáját csodálatosan visszaadja.

  5. Karamellás sütemények: A karamella is az ősz egyik nagy slágere. Készíthetsz karamellás muffin-t, gazdag karamellás-almás süteményt. A siker garantáltan nem marad el.

A SZEZON kedvence receptje: FÜGEMOUSSE TORTA SÓS KARAMELL ÖNTETTEL

HOZZÁVALÓK

Az alaphoz:

1 bögre földimogyoró

1 bögre dió

1 bögre mandula

0.25 bögre liszt

0.5 bögre olvasztott vaj

A fügemousse-hoz:

7g zselatinpor vagy lapzselatin

4db tojássárgája

1db tojás

0.5 bögre kristálycukor

3 tk citromlé

1 bögre fügelekvár

1tk vanília kivonat

2 bögre habtejszín 35 %-os

A sós karamell öntethez:

0.5 bögre habtejszín 35 %-os

2 tk vaj

1 tk tengeri só

3 tk víz

1 tk citromlé

1 bögre cukor

1 tk vanília kivonat

ELKÉSZÍTÉS

  1. A mogyorót, a diót és a mandulát apróra vágjuk, tálba rakjuk, hozzákeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. Egy villa segítségével szépen elkeverjük, formába nyomkodjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük.

  2. Amíg sül a torta, felverjük a habtejszínt, hűtőbe rakjuk. Ha porzselatint választunk, azt 1/4 bögre vízbe rakjuk. Ha lapzselatint, akkor a lapokat külön beáztatjuk.

  3. Egy üvegtálba beletesszük a tojássárgákat és a tojást, a cukrot, és a citromlevet. Vízgőz fölött folyamatos kavargatás mellett krémet keverünk belőle.

  4. Ha a krém elkészült, akkor még melegen belekeverjük a zselatint (pornál az egész masszát, lap esetén kinyomkodjuk a felesleges vizet, és úgy tesszük a masszába). Ezután jön a fügelekvár, majd a vanília. Ha már teljesen kihűlt a krém, hozzákeverjük a felvert habtejszínt két részletben.

  5. A tortaforma szélét műanyag elválasztóval kibéleljük, majd a kisütött lapra öntjük a kihűlt krémet. Legalább 6 órán keresztül hűtjük.

  6. A sós karamell elkészítéséhez kimérjük a habtejszínt, a vajat, és a sót is, kéz alá készítjük.

  7. A vizet, a citromlevet és a cukrot tűzre rakjuk, nagy lángon forralni kezdjük. Nem nyúlunk hozzá, maximum egy vizes ecsettel az edény oldalán felmászó buborékokat lemoshatjuk. Addig hagyjuk így olvadozni a cukrot, amíg szép borostyánszíne nem lesz. Ha ez megvan (kb. 5 perc), akkor lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett belekeverjük a vanília kivonatot, a habtejszínt és a vajat. Ha már nem buborékozik, hozzákeverjük a sót is.

  8. A kihűtött fügemousse tortát szeletekre vágjuk, tányérra tesszük, és a sós karamelles mártással kínáljuk.

Ha elkészítetted, várjuk a fotókat! Jó étvágyat!