Élményeket adunk.

Megnyílt “A Mi Normafánk” kiállítás a Normafa Síház Étteremben

0 171

Március végéig tekinthető meg a Normafa Síház Étteremben a “A Mi Normafánk” című pályázat legjobb 40 képe, ezen belül pedig a zsűri által kiválasztott három kategória-, fő- és közönségdíjas fénykép is. A kiállított fotók bemutatják, mit jelent ma számunkra Budapest egyik legkülönlegesebb természeti és kulturális helyszíne.

A Mi Normafánk fotópályázatot közösségi fotó-és emlékgyűjtés céljából hirdette meg a Normafa Síház Étterem csapata. A pályázatra három kategóriában várták amatőr és profi fotósok képeit, hogy mindenki megoszthassa Budapest egyik legkedveltebb kiránduló és kulturális helyszínéhez kapcsolódó élményeit.

A közösségi fotógyűjtésre beérkezett 182 fotó előválogatását a zsűrizési szempontok figyelembevételével a Normafa Síház Étterem szakmai csapata végezte. A kiválogatott 40 kép alkotja a kiállítás képanyagát. Az előszűrt képek közül a zsűri –  Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetője, Králik Dániel, fotográfus, operatőr, Sikota Krisztina, a Várkapitányság Turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, a Hegyvidéki Önkormányzat képviselője, Szabó Krisztina, a Hegyvidéki Önkormányzat kommunikációs vezetője és Vajda Márton, a Normafa Síház Étterem képviselője, a Collectives tulajdonosa – fotóesztétikai, történelmi hitelességi és narratív szempontok figyelembevételével választotta ki a kategóriagyőztes képeket és a fődíjas felvételt, mindemellett természetesen egy közönségkedvenc kép is született.

A történelmi hitelesség szempontja miatt különösen fontos volt, hogy a beérkezett fotók egyértelműen a Normafához kapcsolódjanak, a narratív feltétel szerint pedig izgalmas történetet vagy nézőpontot mutassanak be, ami által mindenki közelebb kerülhet a Normafa sokszínűségéhez. A szakmai zsűri figyelembe vette az egyes képek kompozíciós megoldásait, az utómunka és képi manipuláció mennyiségét, vagyis fotóesztétikai szempontok alapján is értékelték a beérkezett pályaműveket.

Az archív fotók kategóriáját Bürger Nándor Családi síelés című fotója nyerte, megidézve a hamisítatlan normafás téli csúszásokat. A nosztalgikus fénykép – amely a sokak által kedvelt Anna-réten készült – bemutatja, hogy a 2000-es évek előtt is aktív sportélet folyt a Normafán. Díja csakúgy, mint a többi kategóriagyőztesé, egy 50.000 forint értékű utalvány a Normafa Síház Étterembe.

Bürger Nándor Családi síelés

“Időtlen kép, ami akár 50 év múlva is aktuális lesz egyediségével és személyességével. A Normafa egyik legikonikusabb helyszínét mutatja be, és első pillantásra akár még Alfred Eisenstaedt Csók a Times Square-en című fotóját is eszünkbe juttathatja” – mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság Turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, a Hegyvidéki Önkormányzat képviselője, Baracskai Eszter Viharos szerelem című munkájáról, a természet, sport, életképek kategóriagyőztes alkotásáról. 

Baracskai Petra Viharos szerelem

A pályázat helyszínek, terek, épületek kategóriájára beküldött fotók kiválóan tükrözik a Normafa gazdag és sokrétű sportéletét, amelynek gyakran a havas táj adja meg egyedi hangulatát. A kategóriát Tóth Csaba nyerte Virágvölgyi vasútállomás című képével, amely egyben a fődíjas kép is. A film noiros hangulatot idéző téli kép jól ismert helyszínét, egyedülálló kompozícióval és fényviszonyokkal örökítette meg a duplagyőztes fotós, aki fődíjasként 100.000 forint értékű Normafa Síház Étterem utalvánnyal gazdagodik. Tóth Csaba a fotón keresztül megjelenít mindent, amit a Normafa adhat a látogatók számára, mindezt fotóesztétikai szempontokból is kimagasló érzékenységgel.

A közönségszavazáson közel 3500 szavazat érkezett, ebből 744 Czika Balázs Teljes gőzzel című képére, így ő nyerte a közönségszavazást és a 40.000 forint értékű utalványt a Normafa Síház Étterembe. A havas tájjal körbeölelt kisvasút füstje látványosan jelenik meg a hideg levegőn, míg a téli homályban pislákoló lámpák épphogy kivehetőek. Mindig izgalmas látni, hogy a közönség kezeiből mi kerül kiválasztásra a sok-sok figyelemre méltó alkotás közül.

Czika Balázs Teljes gőzzel

A kiállítást március végéig lehet megtekinteni a Normafa Síház Étteremben.