Élményeket adunk.

Jubileumi Istvàn, a király

0 189

Egyszer már megdőlt az a gondolatom, hogy az eredeti IAK-t – Varga, Vikidàl, Deàk-Bill – nem lehet überelni vagy legalábbis felvenni a versenyt vele, akkor ott Feke Pàl játszotta István szerepèt. De most Novák Péter olyat rendezett, hogy tátva maradt a szàm. Csodálatos koncert élményben volt részem 2 órán keresztül, leginkább fiatal színészek, énekesek csillogtatták a tehetségüket. Számomra nem volt olyan perce az előadásnak, amit ne élveztem volna.

A jegyeket úgy vásárolhattam meg online, hogy el kellett döntenem, a kêk – Istvàn vagy a piros – Koppány oldalán ülünk. A különleges interaktív előadás az egész küzdőtéren zajlott. A 120 fős tànckart a Magyar Âllami Operahàz biztosította, akik folyamatosan lementek a küzdőtéren elhelyezkedő színpadról a közönség közé, így bevonva őket az előadásba. A jelmezeket Horànyi Juli tervezte aki ráadásul Gizella szerepèben is láthattunk.

Érdekessèg mèg, hogy a Sámàn szerepét – aki Deák-Bill volt annak idejèn – kettè osztottàk: tàltosra és sàmánasszonyra vagyis Köteles Leanderre és Sena Dagadura. Érdekes megoldás volt, hogy a zászlók helyett piros és kèk beach flageket hasznàltak az ellenfelek érzèkeltetésére. Koppánynak az évek során pedig valahogy rengeteg rajongója lett, a Te vagy a legszebb álmunk c. dalnál kb. 30 nő vette körbe… de a viccet fèlretêve fantasztikus volt az előadás mind a látvány, mind a szereposztás szempontjàból.

A főbb szerepekben:

ISTVÁN, a király – Koltai-Nagy Balázs
SAROLT, István anyja – Schell Judit
GIZELLA, István felesége – Horányi Juli
ASZTRIK, főpapa – Orosz Ákos
Német lovag, VECELIN – Kardos Horváth Janó
KOPPÁNY, a lázadó – Baricz Gergő
RÉKA, Koppány lánya – Herczku Ágnes
TORDA, a táltos – Köteles Leander
LABORC, magyar úr – Borbély Richárd
SÁMÁNASSZONY – Sena Dagadu
SUR, magyar főúr – Pallag Márton
SOLT, magyar főúr – Krisztik Csaba
BESE, magyar főúr – Andrássy Máté