Élményeket adunk.

HOSSZÚ ÉLET CAMERON DIAZZAL

Az öregedés korántsem olyan rémisztő, mint gondolnánk. A hollywoodi színésznő utánajárt az öregedés folyamatának, és rájött, hogy ez sokkal inkább áldás, mint átok. Kutatásai eredményeit és személyes felismeréseit egy könyvben is megosztotta: a Longevity Book, azaz a hosszú élet könyve felfedi, hogyan éljük meg kiteljesedve az érett éveket, ahelyett, hogy tiltakoznánk ellenük.

0 821

 

Cameron Diaz már a második wellnesskönyvét jelentette meg. Az első, a Body Book hatalmas sikert aratott. A színésznő az egészséges életmód csínját-bínját osztotta meg benne a rajongóival. Ahogy teltek az évek, a szőke bombázó – aki a Maszk című filmben vált világhíressé Jim Carrey oldalán – rájött, hogy társadalmunkban, és nem utolsósorban Hollywoodban hatalmas tabu az öregedés. A színésznő szeretett volna saját félelmei nyomába eredni, és rájött, hogy a tájékozatlanság, a tudatlanság okozza az öregedés körüli túlmisztifikált aggodalmakat.

„Az általános társadalmi üzenettel ellentétben, amellyel nap mint nap szembesülünk, az élet nem csak a fiataloké. Nem csak fiatalon élvezhetjük az életet. A szépség sem a fiatalságon múlik, vagy azon, hogy fiatalnak nézünk ki. Az öröm, a felismerés, hogy mindennel egy vagy, a mély kapcsolatok, sőt az élet legjobb szakaszai nem csak a fiatalságunk évei alatt élhetők meg” – írja Diaz könyvében, mindenkit arra biztatva, hogy merje önmagát újra meg újra felfedezni az évek múlásával is.

A színésznő elmondja könyvében azt is, hogy ő hogyan marad kortalan, és miként teljesedhet ki valaki lényében, intellektusában és szépségében az évek múlásával. Íme a legfontosabb 8 tanács a könyvből, amelyet a színésznőtől érdemes megfogadnunk.

1. Kulcs a megelőzés

Orvoshoz ne csak akkor járjunk, ha már baj van, hanem megelőzés céljából is. Foglalkoztat egy téma? Merj kérdezni az orvostól! Informálódj! A rendszeres egészségügyi ellenőrzések fiatalon tartanak.

2. Meditálj rendszeresen

„A meditáció visszavezet önmagamhoz. Szinte érzem, ahogy a stresszes hétköznapok okozta törések és karcolások újra begyógyulnak, elsimulnak tőle” – vallja be őszintén a színésznő. A meditáció segít a stressz kezelésében. A relaxáció alatt megélt öröm és teljesség érzése a sejtekre is kihat. Kutatások bizonyítják, hogy a meditáció sejtszinten is hat. Ha napi rendszerességgel űzzük, teljesebben, éberebben éljük meg az életet.

3. Fiatalító kapcsolatok

A meditáció segít a stressz kezelésében. A relaxáció alatt megélt öröm és teljesség érzése a sejtekre is kihat.

Manapság a technikai fejlődés miatt már fiatalon egyre többen élnek meg szociális izolációt. A magány érzése idősebb korban is egyre elterjedtebb. Épp emiatt a baráti kapcsolatok ápolása nélkülözhetetlen a szellemi és érzelmi jólléthez. A barátaink átsegíthetnek minket a nehezebb időszakokon. Megértésük és figyelmességük jelzi, hogy fontosak vagyunk másoknak. Egy laza este, vagy egy közös baráti utazás fiatalon tartja a lelket.

4. Clean eating – Nézd meg, hogy mit eszel

A friss zöldségek, húsok, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű kenyerek, az omega-3 zsírsavban gazdag olajok valós tápanyagokat nyújtanak a szervezetnek, míg a finomított élelmiszerek gyulladásserkentők. Diaz könyvében beszámol egy kutatásról, amely szerint ha csak 4 évig tiszta, a természetben is megtalálható ételek kerülnek az asztalunkra, már 50%-kal csökken az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye. Nem is beszélve a szívproblémákról és az ízületi panaszokról.

5. Probiotikumokkal a fiatalságért

„Egy felnőtt szervezetében több mint 100 trillió baktériumsejt található, közel ezer féle törzsből” – írja Diaz, aki kifejezetten figyel arra, hogy bélflóráját egészségesen tartsa. Szerinte a bélrendszer befolyásolja érzelmeinket, energiaszintünket és hangulatunkat is. Épp ezért a színésznő kerüli az antibiotikumokat, rendszeresen fogyaszt savanyított élelmiszereket (görög joghurtot, káposztát, kefirt). A probiotikumok mellett prebiotikumokat is ajánl: a zöldségekben és gyümölcsökben található rostok és összetett szénhidrátok támogatják a hasznos bélbaktériumokat.

A Stanford Egyetem kutatásai szerint a rendszeres mozgás 50 év felett csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait, megelőzi a csontritkulást és fitten tartja az elmét is.

6. Maradj mozgásban!

Diaz a rendszeres sportot a fiatalság megőrzésének kulcsaként tekinti. A Stanford Egyetem kutatásai szerint a rendszeres mozgás 50 év felett csökkenti a szervezet gyulladásos folyamatait, megelőzi a csontritkulást és fitten tartja az elmét is. Emiatt a színésznő reggelente megiszik majdnem egy liter vizet, meditál 20 percet, eszik egy avokádós pirítóst vagy egy zabkását, és rögtön utána sporttal kezdi a napot. Ez a reggeli rutin, amely nem tart tovább 1-1,5 óránál, segít abban, hogy energikusabb és frissebb legyen napközben.

7. Várd tárt karokkal a jövőt!

Cameron Diaz augusztusban tölti be a 45. évét, és saját bevallása szerint boldogabb, mint valaha. Szerinte ha egészségesen és pozitívan állunk a 40 fölötti évek elé, az saját eddigi teljesítményünk és eredményeink elismerése. „Eleget éltem már, hogy megtanuljam a leckéket, hogy értékeljem a kapcsolataimat, hogy felfedezzem énem színes mélységeit, amelyekről korábban nem is sejtettem, hogy léteznek” – mondja a színésznő.