Élményeket adunk.

Légy önmagad sámánja!

0 232

A Szent Kakaó szertartást egy ősi és hagyományos rituálé, amelyet különböző kultúrákban végeztek és még máig tartanak. Az ősi, közép-amerikai civilizációknál, mint az aztékoknál és a majáknál, ezeknek a szertartásoknak nagy szerepük volt a vallási és kulturális életben, a hagyomány őrzésben, a közösségi hovatartozás erősítésében és lelki-spirituális élmények átélésében. A ceremoniális kakaó fogyasztása segíthet, hogy megérkezzünk egy elmélyült, meditatív tudatállapotba és önmagunk teljességébe oldódjunk. Akár új erőket-energiaminőségeket is felfedezhetünk önmagunkban. Amellett, hogy érdemes a kakaó számos gyógyhatását kiaknázni, érzelmileg segíthet mélyebb rétegekben megnyílni. 

A kakaó, vagy ahogy az aztékok nevezték, a „xocoatl”, szent szimbólum volt.  A kakaót isteni eredetű italnak tekintették, amely energiát és erőt adott az embereknek. A kakaófogyasztás és a kakaószertartások az istenek tiszteletére, a termékenységért, az egészségért és a jó szerencséért voltak megtartva. Az aztékok, mayák és más mezoamerikai népek úgy tekintettek a kakaóra, mint az istenek ajándékára. Kulcsfontosságú szerepet játszott vallásos szertartásaikon és ceremóniáikon. A kakaót gyakran használták áldozati italként, gyógyító italként és mágikus-szakrális célokra. Különösen fontos volt az uralkodói és papi réteg számára.

kakaószertartás

A kakaószertartások gyakran a termés betakarításához, a termékenységhez, az istenek tiszteletéhez és a közösségi összetartozás erősítéséhez kapcsolódtak. A kakaóitalt rituálisan fogyasztották különböző szertartások részeként, például háborús győzelmek, uralkodók beiktatása vagy más fontos események alkalmából.

A kakaószertartások helyszínei legtöbbször a templomok, paloták és más szent terek voltak, ahol az istenek és a közösség találkozhattak. A kakaószertartások szigorú rituáléval zajlottak. Először a kakaóbabokat megőrölték, majd vízzel főzték és habosra keverték. Ezután a kész italt különböző ceremóniális edényekben szolgálták fel, és az adományokat szent tüzek felett történő elégetésével mutatták be az isteneknek. A kakaószertartások különleges módon hozzák közelebb az embereket egymáshoz és az ősi kultúrákhoz, és lehetőséget adnak arra, hogy átéljük a múlt hagyományait és bölcsességét.

A ceremoniális 100% tisztaságú kakaó egészségmegőrző hatása is kiemelkedő. A kakaó gazdag polifenolokban, amelyeknek jelentős egészségügyi előnyei vannak, beleértve a gyulladások csökkentését a szervezetben, a koleszterinszint javulását, vércukorszint szabályozást, testsúlykontrollt, de fogyasztása számos betegség megelőzésében is segíthet.      

Kipróbálnád? Készítsd el otthon!

Az internetes webshopokban több helyen is lehet vásárolni ceremoniális kakaót, így beszerzése egyszerű. Teremts nyugodt légkört magad körül, hangolódj rá egy számodra fontos kérdésre, ami foglalkoztat. Készítsd el kakaódat lenti recept szerint és engedd, hogy a kreatív energiák megjelenhessenek, az esetleges blokkok oldódhassanak. Ha teheted menj a természetbe, a kakaó 3-4 órán át dolgozni fog a szervezetedben.

kakaószertartás

A recept:

Fontos, hogy a kakaó fair trade kereskedelemből származzon és 100%-os tisztatáságú ceremóniális kakaó legyen.

  1. Vegyél tehát egy ceremóniális táblás csokoládét. A Guatemalai, Belizi és Venezuelai Chuao babból készült ceremóniális csokoládék például mind markánsan más ízvilággal és eltérő energetikával rendelkeznek.
  2. Daráld vagy reszeld le (óvatosan, hogy ne olvadjon meg).
  3. 35-40 g kakaó egy adag
  4. Forralj fel vizet kb. 70 fokosra
  5. Tejhabosítóval jól vegyíthető, kb. 1-1,5 dl vízzel érdemes felönteni
  6. Ízesítheted kókuszvirág cukorra, fahéjjal, chilivel, kardamonnal, növényi tejjel.

Mivel a kakaó tartalmaz koffeint érdemes reggel, vagy délelőtt fogyasztani!

Ez a cikkünk is érdekelhet: A boldogság nyomában